Čista Zenica Zagađena Zenica
   
 
Važniji brojevi telefona:
Eko policija
062 400 900
061 769 353
Operativni centar
Civilne zaštite
121
Federalna
inspekcija
033 226 644

Prema propisima Federacije BiH
ne smije biti više od 3 dana prekoračenja dnevnih prosjeka koncentracija SO2 od 125 µg/m3,
u toku cijele kalendarske godine
.

Na mjernom mjestu Tetovo utvrđeno je:
179 prekoračenja tokom 2011. godine
194 prekoračenja tokom 2012. godine
173 prekoračenja tokom 2013. godine
252 prekoračenja tokom 2014. godine
177 prekoračenja tokom 2015. godine
156 prekoračenja tokom 2016. godine
131 prekoračenje tokom 2017. godine
124 prekoračenje tokom 2018. godine
Reducing chemicals and contamination of drinking water sources in rural communities
Građani za Europu
Transition
GOG
 
 
 
Korisni linkovi
Grad Zenica - kvalitet zraka
Granične vrijednosti kvaliteta zraka
UNEP monitoring kvaliteta zraka u BiH
OpenAQ podaci o zagađenju zraka
Eko akcija - indeks kvaliteta zraka u Zenici
Web portal o okolišu u BiH i sudjelovanju javnosti u donošenju odluka
Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK
Ministarstvo okoliša i turizma FBiH
Federalna uprava za inspekcijske poslove
Federalni hidrometeorološki zavod
Arnika, Prag, Češka Republika
Više linkova...
Video
Još video materijala...
 
(Novo LICE Zenice: Zlatan Alispahić)
 
Aforizmi Bojana Bogdanovića:
 
Webmail
Kontaktirajte Webmastera
Ko truje zrak u Bosni i Hercegovini? Lista 10 najvećih prikazuje najgore industrijske zagađivače (17.6.2019)
Opasno zagađenje zraka bez odgovornosti. Građani u Bosni i Hercegovini uskraćeni za informacije i efikasnu zakonsku zaštitu (17.6.2019)
Rezervni plan za izvor toplote za grijanje Zenice (1.6.2019)
Otvoreno pismo vijećnicima Gradskog Vijeća, gradskoj upravi i građanima Zenice (31.5.2019)
Sastavni dio spisa (29.4.2019)
BOF čeličana od 2011 do 2019 - prekršaj ili krivično djelo? (27.4.2019)
Kantonalno tužilaštvo Sarajevo odbacilo pritužbu Eko foruma na odluku o neprovođenju istrage (9.4.2019)
Federalno tužilaštvo traži ponovnu istragu o krivičnom djelu onečišćenja okoliša u Zenici (2.4.2019)
Poziv na godišnju skupštinu (14.3.2019)
Okolinska dozvola za Toplanu Zenica (11.3.2019)
Zenica je raj za strane investitore (8.2.2019)
Presuda Evropskog suda za ljudska prava: Italija je kriva što nije spriječila zagađenje iz željezare Ilva u Tarantu (25.1.2019)
Zeničani, jeste li za kompromis ili niste? (24.1.2019)
Nema krivične odgovornosti za zagađenje u Zenici (11.1.2019)
Demant demanta "neistinitih" navoda Eko foruma Zenica (14.12.2018)
Deset godina borbe za ekološki održivu Zenicu (11.12.2018)
S ovakvim regulacionim planovima Zenica nikad neće postati "Zeleni grad"! (6.12.2018)
Zagađenje zraka: Vlade i gradovi moraju učiniti više, složni su učesnici međunarodne konferencije u Ostravi (28.11.2018)
Nije sve u novcu (18.9.2018)
Hoće li nas nova toplana spasiti od zagađenja? (11.9.2018)
Od 24 mjere iz okolinske dozvole završena samo jedna (3.9.2018)
Regionalna omladinska konferencija "Vučko 2018" (31.8.2018)
Hoće li ekološki kriminal u Zenici istraživati federalni ili tuzlanski tužilac? (28.8.2018)
Projekcija filma "Plavo srce" u petak kod Mosta hrabrih žena u Kruščici (22.8.2018)
Četrnaest godina od prodaje željezare za 2 dolara (16.8.2018)
Obnovljena lista zahtjeva za smanjenje industrijskog zagađenja (9.7.2018)
Umjesto prijetnje slanjem radnika na čekanje, proširite asortiman proizvoda! (7.7.2018)
Jedna pravna bitka je izgubljena, idemo na sljedeću (20.4.2018)
Ah ta kućna ložišta... (9.4.2018)
Čija je Rača i kome grad Zenica pokloni 14 miliona KM godišnje? (4.4.2018)
Ko u Zenici ljeti loži ugalj? (25.3.2018)
Održana godišnja skupština udruženja Eko forum (24.3.2018)
Poziv na godišnju skupštinu (15.3.2018)
Pritužba na Naredbu o neprovođenju istrage (21.2.2018)
Švedska kao uzor i model (25.1.2018)
Arhiva vijesti koje su mediji objavili do kraja 2009. godine

Biznis monitor14.12.2009
Nermin Mandra

Gostujući u emisiji «Tema dana» zeničkog BM radija, kantonalni ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštitu okoliša Nermin Mandra govorio je o brojnim aktuelnim temama – od pitanja odnosa

zagađivača prema okolišu, zatim projekata u oblasti izgradnje i održavanja puteva, do problema u oblastima nelegalne izgradnje, te provedbe novih propisa o održavanju zajedničkih dijelova zgrada.

Ministar Mandra je ovom prilikom istakao da institucije vlasti i građanske inicijative moraju izvršiti snažan pritisak na velike industrijske zagađivače kako bi poveli više računa o negativnom uticaju na okoliš. Problem zagađenja posebno je izražen u industrijskim središtima, kao što su Zenica, Kakanj i Maglaj, jer se proizvodnja uglavnom odvija na zastarjelim tehnologijama, ali dio odgovornosti, kako smatra kantonalni ministar, snose i nadležne institucije koje nisu donijele odgovarajuće propise kako bi se zagađivači motivisali da uvode nove tehnologije. 
«Pravo na zdrav život i okoliš u sredinama koje su opterećene starim tehnologijama, vrlo teško nalazi zajedničku riječ sa trendovima u Evropskoj uniji i pravima za zdrav život. Posebno je to izraženo u velikim industrijskim centrima. Toliko je paradoksalnih situacija u tim mjestima da možda i ne dolikuje da ministar okoliša u kantonu govori ovim rječnikom, ali je to zaista tako. Nezamislivo je da građanin prilikom registracije auta plati određen iznos za zaštitu okoliša, a da veliki zagađivači kakvi su ArcelorMittal Zenica ili Termoelektrana Kakanj ne plaćaju niti jedan fening, zato što jedan federalni fond nije definisao pravilnik o tim naknadama. Kada govorimo o plaćanju, cilj je sankcionisati ili motivisati zagađivača da uvede nove tehnologije kako bi što manje plaćao. Nažalost, kod nas niti plaća niti postoje kakva ograničenja, i onda mi svi padamo u očaj kada ne znamo šta da činimo, a niti znaju inspekcije šta da čine. Kompanije imaju svoje poslovne planove i vrlo malo vode računa o ovom aspektu. One će tvrditi suprotno – da su investirale u zaštitu okoliša i realizovale projekte, ali mi tu vrlo malo vidimo. Stoga, moramo izvršiti snažan pritisak iz institucija vlasti i iz građanskih incijativa na ove zagađivače, uvažavajući tehnologiju s kojom raspolažu, ali treba vrlo precizno ugovoriti rokove do kada ćemo ovo trpiti», kazao je Mandra.
U želji da se sagleda ambijent u kojem živimo, podsjeća Mandra, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK nedavno je nabavilo mobilnu stanicu za mjerenje parametara kvaliteta vazduha, a kupljena oprema omogućit će pravovremeno donošenje odgovarajućih mjera u slučaju enormnog zagađenja.
«Oprema je fazi testiranja i uskoro će biti u upotrebi u skladu sa programom mjerenja koje je sačinilo naše ministarstvo. Ta mjerenja će nam omogućiti da brzo reagujemo u slučaju prekoračenja dozvoljenih vrijednosti štetnih polutanata i to je naš pokušaj da se odupremo zagađivačima. Možemo govoriti i o problemu malih kotlovnica i individualnih ložišta, te prekomjernom korištenju motornih vozila, jer i o tom segmentu treba voditi računa, iako je on usko vezan za ekonomsku situaciju u zemlji, ali nas to ne sprječava da disciplinujemo velike zagađivače i emisije svedemo u prihvatljive okvire», kazao je Mandra.


ZenicaBlog13.12.2009
Strašni rezultati mjerenja zraka

Nedavno nabavljeno specijalno vozilo za mjerenje zagađenosti zraka Vlade Ze - do kantona za samo nekoliko dana rada utvrdilo je zastrašujuće podatke o zagađenosti zraka nadomak pogona Arcelor Mittala u Zenici, saznaje "Dnevni avaz". Izmjerene vrijednosti lebdećih čestica višestruko su veće od onih za koje treba proglasiti uzbunu, ali za sada nema reakcija od nadležnih. Nakon poziva Zeničana inspekciji, federalni inspektori su utvrdili da "nema nikakvih bitnijih dešavanja", što ih demantuju najnoviji podaci.

Općina Zenica je prije nekoliko mjeseci nabavila istovjetno vozilo, ali ono i dalje stoji parkirano u krugu Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović" i služi za vježbanje studenata obližnjeg univerziteta Zenica. Za razliku od Općine, Vlada ZDK je dan nakon registracije vozila i njegovog stavljanja u funkciju, odlučila da ga postavi u dvorište jedne firme u naselju Kanal, nekoliko stotina metara od pogona Arcelor Mittala.
"Dnevni avaz" je dobio kompletne rezultate svih paramatera a kako je za naš list potvrdio ministar prometa, komunikacija i zaštite okoline Nermin Mandra, istovjetne liste se od ove sedmice svakodnevno upućuju na adrese općine na čijem se teritoriju bude nalazila mjerna stanica, u Civilnu zaštitu, te nadležne inspekcije.
- Nemamo šta kriti od javnosti, čijim novcem je kupljena stanica. Usvojen je i u Službenim novinama ZDK objavljen Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja, gdje je općinama jasno naloženo kada trebaju aktivirati mjere upozorenja, pripravnosti ili uzbune, kaže Mandra.
A prema rezultatima za 24 sata 8 /9.12., na mjernoj lokaciji Kanal, količina lebdećih čestica prašine (veličine deset mikrograma) je tri do pet puta veća od dozvoljenih stotinu mikrograma po kubnom metru, dok zbir čestica od deset, dvije i po i jednog mikrograma također višestruko prelazi maksimalno dozvoljenih 350 mikrograma. Potrebno je naglasiti da su propisi u Federaciji znatno "liberalniji" od onih u susjednoj Hrvatskoj, a da ne spominjemo Evropsku Uniju. Tako nivo sumpora od 240 mikrograma u 24 sata u FBiH ne smije u godini preći sedam dana, dok u EU nivo od 150 mikrograma ne smije biti prekoračen tri dana.
Mještani zeničkog naselja Kanal i svojim očima mogu da se uvjere u rezultate mjerenja, a oni sa kojima smo jučer razgovarali, kazali su nam da su noću izloženi znatno većem zagađenju iz Mittala. Iako su inspektori Federalne uprave za inspekcije tokom novembra izvršili jednu noćnu akciju u Mittalu, te utvrdili da "nema nikakvih posebnih problema", rezultati analize iz mjerne stanice daju za pravo mještanima.
Iako su nivo vjetra, pritiska i drugi parametri gotovo identični, u večernjim satima, nakon 18 sati, pa do šest ujutro, nivo lebdećih čestica je dva - tri puta su veći od onog tokom "prve smjene", pokazuju tabele koje su u posjedu "Dnevnog avaza". S obzirom da su istovjetne nalaze dobili u Općini Zenica, te inspekcijama, kao i federalnom Ministarstvu okoliša, očekuje se da će "nemamo komentar" ubuduće biti zamijenjene konkretnom akcijom kakvu propisuju federalni i kantonalni propisi.

Uzbuna se proglašava kada su izmjeren koncentracije veće ili jednake pragovima za bilo koju zagađujuću materiju u zraku i kad se u narednih 48 sati očekuje stabilna (nepromijenjena) vremenska situacija. Mještani Kanala jučer su kazali kako "je njima još dobro, šta se može očekivati kad mjerna stanica pređe u Tetovo, naselje sa druge strane Mittalovih pogona".


ZenicaBlog08.12.2009
Mittalu izdate još četiri dozvole

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je kompaniji ArcelorMittal Zenica okolišne dozvole za još četiri tehnološke cjeline - pogona. 

„Okolišne dozvole kompaniji su dodijeljene za pogone BOF Čeličana, Valjaonice, Kovačnice i Visoka peć. Vjerujemo da će preostale četiri dozvole kompanija dobiti do kraja ovog mjeseca“, izjavila je Feni Dijana Božić-Srdanović, portparol ArcelorMittal Zenica. 
Sredinom novembra okolišnu dozvolu dobio je pogon „Čeličane elektro peći 100 tona“, dok je od Agencije za vodno područje rijeke Save, Sarajevo, zenička kompanija dobila rješenje o vodnoj dozvoli.

ZenicaBlog07.12.2009
Mittal: Dobili jednu, još osam
Nakon zakonom provedene procedure, Federalno ministarstvo okoliša i turizma prošle sedmice je izdalo okolišnu dozvolu pogonu Čeličane AEF 100 t, prvom od devet pogona i postrojenja za koje je kompanija Arcelor Mittal Zenica podnijela zahtjev za izdavanje okolišne dozvole. Manje je poznato da je elektropeć, koja je dobila dozvolu, jedini pogon koji trnutno ne radi, zbog visoke cijene proizvodnje, pa će se, po planovima kompanije, elektropeć koristiti kao "dopuna" visokoj peći, u kojoj je planirana proizvodnja od 1, 2 miliona tona, koju do sada nije dosegla kompanija, zbog recesije.
Budući da su se u međuvremenu stekli zakonski uvjeti za izdavanje okolišnih dozvola za preostala postrojenja kompanije Arcelor Mittal, konačno okončanje jednog od najzahtjevnijih postupaka izdavanja okolišne dozvole u Federaciji BiH od kada je ona uvedena u praksu kao pravni instrument zaštite od tzv. "prljavih tehnologija" očekuje se do kraja decembra.
- Stručno povjerenstvo (Komisija) je utvrdilo izvjesne nedostatke i nejasnoće te je zatražilo dopunu planova aktivnosti za čak pet pogona Arcelor Mittala što i ne treba čuditi, s obzirom na to da je riječ o pogonima i postrojenjima starim trideset ili četrdeset godina, kazao je koordinator projekata u ime federalnog ministarstva Tomislav Lukić. Arcelor Mittal je prihvatio obvezu ugradnje filtera, elektrofiltera, prečišćivača otpadnih voda i još niz drugih mjera koje će utjecati na smanjenje zagađenja životne okoline, a u koje će menadžment kompanije u sljedećih pet godina uložiti oko 100 miliona eura.
Do početka novembra u Federaciji BiH je izdano više od 800 okolišnih dozvola, 700 na kantonalnom i 105 na federalnom nivou. Mittal treba dobiti okolišne dozvole i za ostala postrojenja, Koksare, Aglomeracije, Čeličane BOF, Valjaonice, Kovačnice, Visoka peći, Energetike i Saobraćaja, čime će se ozvaničiti okončanje jednog od najzahtijevnijih postupaka izdavanja okolišne dozvole u Federaciji BiH od kada je ona uvedena u praksu.
Međutim, odgovor na pitanje zašto finalni dokument "Planovi aktivnosti" nije potpisan od strane članova komisije koja je radila na njegovoj pripremi, te zašto nije predočen javnosti nego samo AMZ i Ministarstvu, nismo uspjeli dobiti ni u Ministarstvu, ni kompaniji. U Ministarstvu je medijima rečeno "da je na dozvoli radilo trideset stručnjaka, od čega polovina iz Zenice".
- Apsolutna je neistina da smo do kraja radili na cijelom slučaju. Ova čeličana je ok, ona je poslije rata izgrađeno postrojenje, kupljeno u Italiji i vjerovatno zadovoljava. Mi smo pozvani u februaru 2008., provedeni smo kroz pogone i nakon toga smo desetine puta ulagali primjedbe na određenu dokumentaciju. Moj potpis, barem ne originalni, nećete sigurno vidjeti na tim dokumentima i provjerio sam, niti ostalih mojih kolega. Naša imena su iskorištena, iz perioda kad smo pokušali Zenici da donesemo čišći zrak, a Mittal natjerati da poštuje sve standarde. Ko sada manipuliše sa našim imenima, ne znam, kazao nam je jedan od "članova komisije" Fahrudin Duran.
- Članovi Komisije su: Tomislav Lukić – koordinator, Mirjana Kovač, Galiba Sijarić, Senad Oprašić, Fahrudin Duran, Slavka Mičić, Milenko Obad, Anto Matić, Aida Kapetanović, Sabina Begić, Sead Čizmić, Ana Beroš, Nafija Šehić-Muhić, Dijana Čubela, Darko Petković, Ivica Križanović, Žarko Petrović, Borivoje Galić, Marina Jovanović, Jovan Sredojević, Marinko Marušić, Ivica Križanović, Miro Mehmedbašić, Zuhdija Mahmutović, Miroslav Krajtmajer, Azra Bašić, Nikola Krešić, Muhsin Ibrahimagić, Josip Jurković – članovi, i Sanela Popović – tehnički tajnik, navedeno je u dokumentaciji Ministarstva.”

Biznis monitor04.12.2009
Eko Forum piše ministru Nevenku Hercegu

Nevladina organizacija “Eko Forum” uputila je otvoreno pismo federalnom ministru okoliša i turizma Nevenku Hercegu u kojem izražava razočarenje zbog nedavnog izdavanja okolinske dozvole jednom od pogona “ArcelorMittala” Zenica te najava skorog izdavanja dozvola za preostale pogone zeničkog proizvođača čelika. Takođe, “Eko Forum” izražava i sumnju u transparentnost procedure izdavanja okolinske dozvole, kao pravnog instrumenta zaštite od tzv. “prljavih tehnologija”, navodeći više razloga zbog kojih sumnja u “konkretnost poteza” ministra Hercega i FMOIT-a.

“Eko Forum” podsjeća da nikada nije završena javna rasprava o planovima aktivnosti za pojedine departmente, uključujući I pogon EAF Čeličane, za koju je dobijena dozvola; da pojedini članovi tridesetočlanog stručnog tima koji su radili na izdavanju dozvole nisu ni konsultovani pri donošenju odluke o izdavanju dozvole, te da nikada nije ni objavljen konačan Plan aktivnosti za pojedine departmente – otkucan, potpisan i ovjeren, već samo elektronska verzija tog dokumenta. “Eko forum” podsjeća ministra Hercega da nije urađena ni studija o zagađenosti okoline – nulto stanje, a nije poznata ni sudbina primjedbi koje je FMOIT-u uputila ta nevladina organizacija.
“Sve to može imati ozbiljne posljedice na ekološku situaciju u Zenici, njenu okolinu, ali i šire, sa ozbiljnim implikacijama na zdravlje stanovništa ove regije. Bojimo se da ćete u takvoj situaciji morati preuzeti svoj dio odgovornosti”, stoji u pismu “Eko Foruma”.


Dnevni Avaz01.12.2009
Dizdarević: Bakterije napadaju

Stanje u oblasti zaštite okoline u BiH je veoma loše i konstantno se pogoršava, što negativno utječe na zdravlje stanovništva, kazao je predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević.
Zaključak je izvučen iz istraživanja koje je ova organizacija, uz pomoć fondacije "Heinrich Boll", provela u Jajcu, Srebrenici, Zenici, na nekim područjima Mostara i Jablanice i u Unsko-sanskom kantonu. 
Dizdarević je istakao da je veliki problem što se odluke koje se tiču okoliša donose iza kulisa, van očiju javnosti, i bez mogućnosti utjecaja građana. Prema njegovim riječima, pojedini ljekari i političari "ne vide i ne žele vidjeti šta se događa".
Kao primjer je naveo direktoricu Kantonalnog zavoda za medicinu rada Zeničko-dobojskog kantona Sajmu Lutvicu, "koja ne vidi efekte kompanije "Mital" u Zenici, zbog toga što ona dijelom ulaže i u zdravstvo, te na neki način posredno korumpira one koji bi morali biti u funkciji građana".
- Ne može neko ko se bavi zdravljem kriti posljedice na zdravlje, bez obzira na to koliko "Mittal" ima i dobročinstva prema zdravstvenim ustanovama - kazao je Dizdarević.
Lutvica jučer nije željela komentirati Dizdarevićeve optužbe.
- Ja se bavim svojim poslom, a šta ko priča, to me ne zanima. Pogotovo to ne želim komentirati putem telefona - rekla je Lutvica za "Avaz".
Kao drugi primjer Dizdarević je naveo načelnika općine Srebrenica Osmana Suljića, koji "ne želi da vidi ni da provjeri jesu li tačne pretpostavke da su burad s toksičnim materijama zakopana na teritoriji ove općine".
Inače, u izvještaju se navodi da je kvalitet većine rijeka vidno narušen, a da je zrak sve zagađeniji. Zbog toga ima sve više ljudi s oboljenjima pluća i srca, krvnih sudova, kože, očiju, uključujući i patološka stanja kao što su karcinomi, porast bračnih parova bez potomstva i kongenitalnih oboljenja. Također, u mnogim područjima postoje indicije da je došlo do skladištenja opasnog otpada nepoznatog porijekla, količine i radioaktivnosti. 
BiH daleko od Evrope
200 - novih propisa iz oblasti okoliša BiH morati usvojiti u procesu pristupanja EU
0,08 - posto ljudi u BiH radi na poslovima u vezi s okolišem (samo dno na ljestvici evropskih zemalja)


RTV Zenica27.11.2009
Podbriježje priprema tužbu protiv "Mittal-a"
Vijećnik Općinskog vijeća Zenica Željko Perić pokrenuo je akciju potpisivanja peticije za učešće u kolektivnoj tužbi protiv kompanije „ArcelorMittal“, u kojoj će se mještani zeničkog naselja Podbriježje, pridružiti aktivnostima stanovnika mjesne zajednice Tetovo. „Postrojenja Mittala koji su najveći zagađivači nalaze se najvećim dijelom uz mjesnu zajednicu Podbriježje“, kazao je Perić. Stanovništvo je kao i u Tetovu zabrinuto za svoje i zdravlje svoje djece i odlučno je u namjeri da tuži Mittal zbog ugrožavanja života ljudi sa ovog područja. „Ne možemo čekati i dozvoliti da nas truju“, poručio je Perić. Istovremeno, u pripremi je tužba mještana zeničkog naselja Tetovo protiv kompanije „ArcelorMittal“, u kojoj se očekuje da će učestvovati više stotina, pa i hiljada Zeničana.

bitno.ba16.11.2009
Mještani Tetova ne odustaju od tužbe

Predsjedništvo zeničke Mjesne zajednice Tetovo danas je zahvalilo nevladinim organizacijama i političkim subjektima koji javno podržavaju namjeru te mjesne zajednice da podnese tužbu protiv kompanije ArcelorMittal Zenica.

- Zagađenost u Zenici sada je veća nego ikada, a građani uopće nisu informirani o stupnju njihove biološke ugroženosti. To je rezultat očigledne sprege između lokalnih vlasti i Federalne inspekcije s jedne, i ArcelorMittal Zenica s druge strane, navodi se u priopćenju MZ Tetovo.

Mještani Tetova u priopćenju su naveli kako je očito da se moraju sami izboriti za svoje ustavno pravo da žive u zdravoj sredini.


ZenicaBlog11.11.2009
Eko Forum pisao načelniku Smajloviću
"Eko Forum" Zenica ponovo je uputio pismenu urgenciju načelniku Općine Zenica, Husejinu Smajloviću, za stavljanje u funkciju mobilne monitoring opreme, nabavljene prije skoro pola godine. S obzirom na pokazatelje zagađenja tokom zimskih mjeseci, zahtijevamo da se ova oprema što prije instališe na "rizičnim" lokacijama, kako bi građani Zenice znali ko i koliko ugrožava okoliš i zagađuje zrak u gradu Zenici.

Naša Riječ10.11.2009
Nikad nismo imali bogatiju patologiju
(Intervju sa dr. Mustafom Mehmedbašićem)

NR: Kako vidite odnos ArcelorMittala prema Zenici i njenim stanovnicima?
MEHMEDBAŠIĆ: Ono što nam u startu treba biti jasno jeste da ArcelorMittal nije tu kako bi nama bilo lijepo, nego zbog profita. Mi smo ti koji trebamo voditi računa o sebi i svojim potomcima. U svim odnosima, pa tako I u odnosu Mittala prema lokalnoj zajednici, ponašanje je onakvo kakvo druga strana dozvoljava. Ovdje su, nažalost, u startu  učinjene greške, i što je još gore greške se čine i dalje. Umjesto da su, prije nego je startala prizvodnja, ugrađeni filteri i naš grad bi sada disao punim plućima, naša vlast prolongira rok ugradnje za pet godina. Mittal je uradio samo dio onog što je potrebno, potrebno je vršiti stalni nadzor jer postoje informacije o gašenju postrojenja za prečišćavanje kako bi se štedila električna energija…Vlast koju smo birali mi građani, mora učiniti sve kako bi se ova situacija promijenila, a građani Zenice ostvarili svoje ustavno pravo, pravo na čist zrak.
Laka smo meta bolestima
NR: Šta govore podaci iz prakse?
MEHMEDBAŠIĆ: Četrdeset godina radim kao ljekar na ovim prostorima. Nikad do sada bogatija patologija, kada su u pitanju maligna oboljenja, nije bila. Ni teža. Na ovakvo tešku situaciju, gdje svakodnevno imamo nove pacijente, mlade ljude oboljele od raznih vrsta carcinoma, utiče mnogo faktora. Uzročnika ovih bolesti ima mnogo, a plodno tlo za njihov nastanak i razvoj stvara i nezaposlenost, beznađe, loša ishrana, stalni stres… Kakvu hranu svojoj porodici može obezbijediti penzioner, ako je njih četvoro na kašiki, a penzija 400 KM? Sve ovo što sam nabrojao, uz stepen aerozagađenja koji imamo u Zenici, rezultira lošim zdravstvenim stanjem stanovništva. Svi ovi faktori, uz proživljene traume i katastrofalnu ishranu tokom ratnih godina, dovode do pada imuniteta, a kad padne imunitet onda smo laka meta svakoj bolesti.
NR: Koje to bolesti “udišemo”?
MEHMEDBAŠIĆ: Podugačak je spisak štetnih uticaja aerozagađenja na naše zdravlje. Ono što dodatno pojačava njegov uticaj jeste kontinuitet. Mi nismo izloženi aerozagađenju dan - dva, već dugo i neprekidno, što umnogome pojačava njegove efekte. U prvom redu tu je uzrokovanje oštećenja krvožilnog sistema, pojave krvnih ugrušaka, glavobolje, senilnost, smanjena porođajna masa beba… Ovdje svakako ne treba zaboraviti i indirektno djelovanje zagađenog zraka, kao i zagađenje vode, tla… Povrće koje se uzgaja u baštama u Zenici i okolini, iz tla i zraka uzima isuviše štetnih tvari da bi kao hrana moglo biti zdrava, pa tako nažalost i naša hrana postaje uzročnik bolesti! Niko ne analizira koje su to količine kadmija, olova i dr. u zraku i tlu, koliku i kakvu štetu nanosi benzol, koji je najkancerogeniji element! 
Treba pokrenuti stvari sa mrtve tačke
NR: Kako kao građanin komentarišete “zenički zrak”?
MEHMEDBAŠIĆ: Ne trebaju nam posebne analize da bi znali da li je zrak čist. Ako pogledamo samo na balkonima naslage sitne prašine, te na automobilima prašinu koja je masna i svjetlucava, znaćemo da u zraku koji udišemo svakodnevno ima svakojakih čestica, a sve što je u ovoj prašini, štetno utiče na naše zdravlje. Moram reći i to da je zagađenje zraka koje danas imamo, mnogo opasnije po naše zdravlje od onog prijeratnog. Da bi se nešto počelo poduzimati moramo imati stvarnu sliku stanja, podatke i analize, te onda predložiti šta i kako da se radi. Mobilne mjerne stanice koje su nabavljene prvi su korak u tom pravcu. Moramo ići dalje. Eko udruženja su također dala svoj doprinos u pokretanju stvari sa mrtve tačke. 
NR: Je li bilo dovoljno vremena za formiranje zavoda i instituta koji bi se bavili analizom, prikupljanjem podataka, statističkom obradom…
MEHMEDBAŠIĆ: Vremena smo imali, ali je urađeno malo. Ako bi krenuli sa ovim što imamo, prva instanca bi bila Kantonalni zavodi za javno zdravstvo. Treba uraditi scrininge na grupama stanovnika koji su izloženi aerozagađenju i onima koji nisu, uporediti podatke. Mi imamo podatak, za one  građane  koji su kod nas radili nalaze krvi, da 25 do 30 odsto njih ima povećan broj eritrocita i hemoglobina u krvi. Treba uraditi analize i istražiti šta je uzrok ovoj promijenjenoj krvnoj slici. Respiratorne bolesti su sa petog “skočile” na drugo mjesto. Obična gripa teže se liječi i duže traje oporavak kod ljudi izloženih aerozagađenju.

Razgovarala: Elvira Šaćirbegović

NR: Koji period u godini je najteži, kad je aerozagađenje u pitanju?

MEHMEDBAŠIĆ: Kasna jesen i rana zima su periodi kada je aerozagađenje najveće. Starije osobe i mala djeca ne trebaju dugo boraviti na otvorenom, naročito kada je maglovito i oblačno. Šetnja se preporučuje jedino kad je sunčano.


RTV Zenica04.11.2009
Više stotina Tetovljana tuže "ArcelorMittal"

Anketu povodom pripremanja tužbe protiv kompanije „ArcelorMittal“, zbog ugrožavanja zdravlja ljudi i okoline, za svega 5 dana potpisalo je nekoliko stotina građana, mahom stanovnika Tetova.
“Svi smo mi svjedoci strahovitog zagadjenja i terora kojeg ta kompanija provodi nad nama i to u svim mogućim oblicima. Udišemo i gutamo velike količine prašine i otrovnih plinova, buka nas izluđuje, prljavština nam ugrožava imovinu a zbog ovakvog Mittalovog djelovanja njena vrijednost pada do bescijenja“,- navodi se između ostalog u Anketi ponuđenoj mještanima naselja Tetovo. Enver Hasanbašić jedan je od nekolicine Tetovljana koji pripremaju tužbu protiv kompanije „Arcelor Mittal“ u Zenici, rukovođeni sličnim iskustvima koje su imali ostali gradovi u kojima je ova međunarodna korporacija otkupila industrijske pogone.
Hasanbašić poziva i ostale građane Zenice, naročito mještane naselja s jedne i s druge strane rijeke Bosne, da se pridruže grupi građana koji će kolektivno tužiti Mittal, radi svjesnog zanemarivanja obaveza iz domaćeg zakonodavstva i u domenu zaštite zdravlja i okoliša. Već raspolažu dokazima i optimisti su u pogledu presude.
Ukoliko se dogodi neočekivano, kazao nam je Hasanbašić, tužitelji su spremni ići ka daljim pravosudnim instancama, onima u Evropi. Smatraju da sprega koja evidentno postoji između ArcelorMittala, lokalne zeničke vlasti i Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja se ogleda u stalnom produžavanju rokova za okolinske i druge dozvole kompaniji, blagim sankcijama, kao i odgađanjima u korištenju mobilne opreme za monitoring zagađenja okoliša u gradu Zenici, ide na ruku najvećem industrijskom zagađivaču u regiji i njegovoj politici razvlačenja u procesima prilagođavanja proizvodnje okolinskim standardima.
Rok za potpisivanje Ankete povodom pripremanja tužbe protiv „ArcelorMittal-a“, je 10. novembar, ali on može biti produžen kako bi tužba bila što masovnija, kazao je Hasanbašić, dodajući da građani Tetova i sami raspolažu nizom relevatnih informacija, koje se mogu koristiti kao dokazni materijal na sudu, te da ni po koju cijenu neće odustati od svoje namjere, jer kako se u tekstu Ankete navodi, „i pored njihovih brojnih poziva u pomoć raznim institucijama, Mittal nemilosrdno nastavlja da zagadjuje sve što stigne: zrak, tlo, biljni svijet, rijeku Bosnu, ne mareći za njihovo zdravlje i živote djece, beskrupulozno eksploatišući narod i smatrajući da smo mi primitivni Balkanci od kojih može da radi šta hoće“.
Iz "Ankete"... U tekstu Ankete još se dodaje: „Svi pokušaji da se ta kompanija urazumi i počne instalirati zaštitne uređaje su ostali bez uspjeha. Načelnik Općine Zenica umjesto da nas zaštiti, stavlja se, suprotno svojoj funkciji i to sasvim otvoreno na stranu Mittala, a Federalna inspekcija ne radi svoj posao na efikasan nacin. Kažnjava tu kompaniju simboličnim novčanim kaznama koje ova namiri već u narednom satu...
Mittal nema nikakvog respekta za naše zdravlje i živote naše djece. To je jedna primitivna kolonizatorska kompanija kojoj je samo profit važan. Zdravlje preko 700 naše djece iz tetovske osnovne skole ili brojnih beba koje majke izvode u šetnju tetovskim mahalama, za Mittala nema ama baš nikakvog značaja...
Pošto ne možemo računati na zaštitu vlastitog zdravlja i zdravlja naših ukućana od strane bilo koga, preostaje nam da uzmemo stvari u svoje ruke i da se na legalan način izborimo za naše zakonsko pravo da živimo u zdravoj sredini. Jedan od tih legalnih načina je tužba u kojoj bi tražili finansijsko obeštećenje za sve nedaće i štetu koju nam je Mittal nanio i koju nam i dan-danas nanosi. Zakon o zaštiti okoliša predviđa princip da zagađivač plaća za štetu koju nanosi. Pored finansijskog obeštećenja tražićemo obustavu ili smanjenje proizvodnje zagađujućih pogona do dozvoljenih normi, definitivno zaustavljanje buke koja nas već godinu i po dana izluđuje kao i odvoženje troske nagomilane pozadi nasih kuća i bašta u Tešanjskoj ulici na šta se Mittal već davno pismeno angažovao a to nikada nije uradio.
Ako u principu pristajete da budete jedan od učesnika u ovoj tužbi, molimo vas da nas obavjestite time što ćete najkasnije do 10.11.2009. dostaviti u Mjesnu zajednicu ili na adresu predsjednika Skupštine MZ (Tešanjska 40) ovaj anketni list popunjen i potpisan. Od vas će se tražiti definitivni pristanak tek nakon što budemo u mogućnosti da vas obavjestimo o koštanju tužbe kao i o finansijskom učesću svakog od učesnika u tužbi. Naravno, što budemo brojniji, to će troškovi tužbe biti pojedinačno manji. Predvidjeli smo da tražimo obeštećenje od najmanje 100 000KM po domaćinstvu.
Bićemo u mogućnosti da vas obavjestimo o svemu ovome nakon konsultacije sa advokatima koji će nas zastupati, a u tu svrhu ćemo sazvati skupštinu na koju će biti pozvani svi potpisnici ove ankete.
Pošto se ovdje radi o jednom velikom i za naše zdravlje i kvalitet života važnom poduhvatu, molimo vas da sa svom potrebnom ozbiljnošću razmotrite značaj ove tužbe. Kad već ne možemo računati na druge, moramo računati na nas same. Inace, zlo nam se piše. Ako nista ne poduzmemo, ovakva situacija može potrajati godinama.
Uz topli selam i pozdrav Mensudin Bajramović, predsjednik Skupstine.“

RTV Zenica03.11.2009
FUZIP: Ništa nije sporno u "ArcelorMittal-u"
Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila je rezultate inspekcijskog nadzora obavljenog u noći sa 24. na 25. oktobar, po prijavi mještana zeničkog naselja Tetovo, smještenog u neposrednoj blizini fabričkih postrojenja kompanije „ArcelorMittal“ Zenica.
Šest inspektora različitih resora utvrdili su tom prilikom da nije primjećeno ništa neuobičajeno, što nije utvrđeno ranijim pregledima u krugu kompanije. Vizuelnim pregledom sa lokaliteta Tetova primjećeno je „samo povremeno povećanje emisije dimnih plinova kao rezultat redovnog tehnološkog procesa, a mjera regulisanja otprašivanja naložena je ranijim rješenjem inspektora i aktivnosti na njenom izvršenju su u toku“,- navedeno je u nalazu Inspekcija. Federalni inspektori su ocijenili da je povod prijavama mještana naselja Tetovo, koji su tražili da se ispitaju uzroci povećanih štetnih emisija iz pogona Mittala u zrak i vodu, u danima vikenda i u večernjim satima, bila pojačana emisija ugljene prašine i dimnih plinova na prostoru Zenice u vrijeme uključivanja u rad kotlova koji služe za regulisanje gradskog grijanja.
Štaviše, u nalazu se između ostalog navodi da je kompanija počela sa izvršavanjem mjera naloženih prethodnim rješenjima, da su sve otpadne tehnološke vode s pogona Koksare svedene na pogon za biohemijsko prečišćavanje, da su blindirani sporni kanalizaciooni otvori, te da je angažovana firma za otklanjanje grešaka na elektrofilterima pogona Aglomeracije.
S druge strane, u Izvještaju o presjeku inspekcijskih aktivnosti u pogonima ArcelorMittal-a“ Zenica, izuzev cifre o ukupnoj do sada izrečenoj kazni za utvrđene prekršaje (66 prekršajnih naloga i 59.500,00 KM kazni izrečenih odgovornom i pravnom licu), navodi se da je nedvojbeno utvrđeno da je kompanija odgovorna za isticanje onečišćene industrijske tečnosti u rijeku Bosnu, te da je Vodoprivredna dozvola kompaniji istekla još u martu prošle godine. Ipak, inspektori su u nekoliko navrata produživali rokove za otklanjanje nedostataka utvrđenih inspekcijskim nadzorom u različitim postrojenjima „ArcelorMittal-a“. Prebacujući fokus odgovornosti na lokalne organe vlasti, Federalna uprava za inspekcijske poslove je i ovoga puta naložila Općini Zenica da sa aspekta zaštite okoliša privede namjeni prostore, pogone i postrojenja opasne po okoliš u svojoj nadležnosti, ukljujući i deponiju „Rača“.
Istina je da deponija metalurškog otpada „Rača“ već godinama predstavlja latentnu opasnost i, zbog svog sastava, može ugroziti zdravlje građana nekoliko naselja u njenoj neposrednoj blizini. Trenutno, prema riječima Muhameda Pašića, savjetnika načelnika za privredu, radi se na prenošenju imovinskih prava u cjelini na Općinu Zenica, nakon čega će se krenuti u izradu elaborata o preuzimanja prava na koncesiju ili korištenje deponije „Rača“. „Aktivnosti na uspostavljanju ekološki prihvatljivog rješenja za eksploataciju deponije mogle bi biti završene do početka iduće godine“,- najavio je Pašić.
Za to vrijeme iz Federalne uprave za inspekcijske poslove najavljuju nastavak kontinuiranih inspekcijskih pregleda iz svih oblasti inspekcijskog nadzora u kompaniji „ArcelorMittal d.o.o. Zenica“, kako bi se unaprijedio rad ovog privrednog društva i osigurao neophodan kvalitet zaštite životne sredine.
Podrška „Akcije građana“
„Drsko i beskrupulozno ponašanje kompanije "ArcelorMittal" i svih onih koji je podržavaju je civilizacijski nedopustivo, nemoralno i zakonom zabranjeno. Došlo je vrijeme kada treba neko da snosi račune za višegodišnje trovanje i maltretiranje građana zeničkog naselja Tetovo“, navodi se u Pismu podrške Akcije građana Zenica mještanima naselja Tetovo. Podsjećajući na nesnošljivost buke u lokalnoj osnovnoj školi u Tetovu, podatke o porastu kancerogenih oboljenja u Zeničko-dobojskom kantonu i višestrukim prekoračenjima dozvoljenih emisija polutanata, Akcija građana podržava namjeru stanovnika zeničkog naselja Tetovo da putem tužbi protiv zagađivača, ostvare svoja prava i nadoknade ogromnu štetu nanesenu njihovom zdravlju, kao i okolišu.

bitno.ba02.11.2009
Mještani Tetova tuže Arcelor Mittall

Više mještana Tetova uz suglasnost zastupnika Mjesne zajednice pokrenula je inicijativu za podizanje tuzbe protiv Arcelor Mittalla zbog velike štete koju svakodnevno nanosi svim građanima Zenice, a stanovnicima Tetova posebno.

- Svi smo mi svjedoci strahovitog zagađenja i terora kojeg ta kompanija provodi nad nama i to u svim mogucim oblicima. Udišemo i gutamo velike količine prasine i otrovnih plinova, buka nas izluđuje, prljavština nam ugrožava imovinu, a zbog ovakvog Mittalovog djelovanja vrijednost naše imovine pada do bescijenja, kažu ljudi iz Tetova u pismu.

- I pored brojnih poziva u pomoć raznim institucijama, Mittal nemilosrdno nastavlja zagađivati sve što stigne, zrak, tlo, biljni svijet, rijeku Bosnu... Svi pokušaji da se ta kompanija urazumi i počne instalirati zaštitne uređaje su ostali bez uspjeha, kažu mještani Tetova te dodaju kako se načelink općine Zenica, umjesto da ih štiti sasvim otvoreno stavlja na stranu Mittala.

Mještani tvrde kako Federalna inspekcija ne radi svoj posao na efikasan način te da tu kompaniju kažnjavaju simboličnim novčanim iznosima što ne utječe na promjenu tvrtke prema zagađivanju.

- Mittal nema nikakvog respekta za naše zdravlje i živote naše djece. To je jedna primitivna kolonizatorska kompanija kojoj je samo profit važan. Zdravlje preko 700 naše djece iz tetovske osnovne škole ili brojnih beba koje majke izvode u šetnju tetovskim mahalama, za Mittala nema ama bas nikakvog značaja. Ta kompanija smatra da smo mi primitivni Balkanci od kojih može da radi što hoće. Na nama je dam tim ljudima dokažemo suprotno, tvrde Tetovljani te dodaju da im jedino preostaje stvari uzeti u svoje ruke.

- Jedan od tih legalnih načina je tužba u kojoj bi tražili novčanu odštetu za sve nedaće i štetu koju nam je Mittal nanio i koju nam i dan-danas nanosi. Zakon o zastiti okoliša predviđa princip da zagađivač plaća za štetu koju nanosi. Pored novčane odštete tražit ćemo obustavu ili smanjenje proizvodnje zagađujućih pogona do dozvoljenih normi, definitivno zaustavljanje buke kao i odvozenje troske nagomilane pored naših kuća i bašta u Tešanjskoj ulici na što se Mittal već davno pismeno angažirao, a to nikada nije uradio, kažu mještani Tetova.


ZenicaBlog26.10.2009
Eko forum pisao FMOIT
Udruženje građana »Eko forum Zenica« uputilo je danas dopis Federalnom ministarstvu okoliša i turizma od kojeg traži informaciju o rezultatima javne rasprave o Planu aktivnosti s mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisija.
"Javna rasprava o Planu aktivnosti s mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisija vezana za kompaniju ArcelorMittal u Zenici odavno je završena. Eko forum Zenica dostavio je Ministarstvu primjedbe na spomenuti plan u formi pisanog dokumenta, a nikada nije saznao kakav je efekt ove javne rasprave i kakva je sudbina naših primjedbi. Molimo Ministarstvo da nas izvijesti o tome, kakvi su rezultati javnih rasprava o pitanju svakog departmenta unutar kompanije ArcelorMittal Zenica, za koje znamo da nikada nisu ni održane«, navodi se u pismu upućenom na adresu federalnog ministra okoliša i turizma Nevenka Hercega.
Eko forum je i od ArcelorMittal Zenica zatražio očitovanje o obećanjima o dostavljanju informacija o podacima internog monitoringa u ArcelorMittalZenica od preduzeća Dvokut Sarajevo, provođenju Plana aktivnosti te uspostavljanju stalne saradnje između kompanije i Udruženja.

bitno.ba25.10.2009
Inspekcija upala u Arcelor Mittal

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove protekle noći proveli su kontrolu u pogonima Arcelor Mittala, tragom učestalih prijava građajana da ova kompanija noću i u danima vikenda pojačanom emisijom opasnih materija u zrak i vodu, zagađuje okoliš.

Kako je javila Federalna televizija, posebna meta kontrola je bio tehnološki proces u pogonima Aglomeracija i Čeličane. Rezultati ove akcije će biti poznati tijekom sljedećeg tjedna. Federalni inspektori su do sada izdali 56 prekršajnih naloga kompaniji Arcelor Mittal.

U pogonima Aglomeracija i Čeličana, čiji je tehnološki proces zbog zagađenja okoliša pod posebnom pažnjom inspekcija, uskoro će, kažu, biti postavljeni novi filteri. Žitelji naselja Tetovo, međutim, izgubili su strpljenje. Strahuju da će zagađenje zraka kulminirati u predstojećem zimskom razdoblju.

Uz Arcelor Mittal tužbu žitelja Tetova može očekivati i Općina Zenica, ali i Federalna uprava inspekcija koje, tvrde Tetovljani, ne rade svoj posao.

Podsjećamo, nakon zagađenja rijeke Bosne Mittalu nije izrečena nikakva kazna iako je inspekcija objavila da je ta tvrtka glavni krivac za zagađenje.

S druge strane, iz županijske uprave Civilne žaštite svaki dan javljaju o pritužbama građana na zagađenje iz Arcelor Mittala.


ZenicaBlog15.10.2009
Dani aktivizma u Zenici
Grupa aktivističkih organizacija iz BiH organizira manifestaciju "Dani aktivizma", koja će od 15. do 17. oktobra biti održana u Zenici. U saopćenju Udruženja građana "Zašto ne" navodi se da se radi o manifestaciji na kojoj će se građani Zenice moći informirati o aktivističkim inicijativama u BiH, podsjetiti na bh. građanske akcije u proteklih nekoliko godina i razgovarati o problemima lokalne zajednice.
U okviru te manifestacije bit će održana tribina o zaštiti okoliša, ekologiji i aktivizmu, upriličena projekcija filma "Demokratija u prijevodu" koji tematski obrađuje građanske proteste u Sarajevu 2008. godine, te izložba fotografija "Sarajevski protesti". Planirano je da "Dani aktivizma" u narednih nekoliko mjeseci budu održani u svim većim bh. gradovima. Manifestaciju "Dani aktivizma" u Zenici organizira Udruženje građana "Zašto ne" uz podršku Pokreta Dosta, Omladinskog pokreta "Revolt", ACIPS-a, Udruženja građana "Akcija građana", Udruženja studenata UNZE, Udruženja Front, EKO Foruma Zenica i ostalih aktivističkih organizacija iz BiH.

RTV Zenica12.10.2009
Novi članovi Eko foruma
Udruženje građana „Eko Forum“ Zenica jučer je tokom javne tribine održane povodom novih saznanja u vezi sa zagađenjem na području grada, najavio da će pokrenuti kampanju dodatnog ispitivanja nivoa zagađenosti rijeke Bosne i zraka u naseljima smještenim u blizini pogona kompanije „ArcelorMittal“ Zenica. U članstvo Udruženja jučer je stupilo 30-ak stručnjaka s područja ekologije, prava i zdravstvene zaštite, a najavljeno je da će „Eko Forum“ nastaviti s naporima da na prostoru Bosne i Hercegovine, formira jedinstven eko front u cilju uspješnije borbe za čist okoliš i uspostavljanja evropskih standarda zaštite okoliša u našoj zemlji.
Članovi Udruženja „Eko Forum“ najavili su da će uputiti zvaničnu podršku vijećniku dr Harunu Drljeviću za njegovo imenovanje u Komisiji za praćenje stanja okoliša u Općini Zenica. „Eko Forum“ će 21. novembra biti domaćin Seminara o zaštiti okoliša, koji će okupiti stručnjake i članove nevladinih organizacija i institucija iz više gradova Bosne i Hercegovine. Uskoro planira obilazak mjesnih zajednica s ciljem upoznavanja javnosti o pokazateljima zagađenja, objavljenim u Informaciji o stanju kvaliteta okoliša u općini Zenica za period od januara do avgusta ove godine. Ovaj izvještaj prezentovan je Općinskom vijeću, a karakteriše ga visok stepen zagađenja zraka, naročito u naseljima neposredno smještenim uz pogone kompanije „ArcelorMittal“ Zenica.

Naša riječ22.09.2009
Zagađenje nije usud Zeničana
(Intervju sa dr. Harunom Drljevićem)

Pasivnost i inertnost građana veća je opasnost po ekologiju nego kriminalno ponašanje zagađivača. Obeshrabren sam činjenicom da moji sugrađani samo deklarativno daju podršku ljudima i projektima koji se bore protiv ugrožavanje životne sredine, kazao je dr. Drljević

Proizvodnja u pogonima ArcelorMittala Zenica višestruko ugrožava zdravlje stanovnika, Zenice i njezine okoline, što potvrđuje i Izvještaj Zavoda za javno zdravstvo ZDK, u kojem stoji da je broj respiratornih, kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja na području Zenice u značajnom porastu tokom proteklih nekoliko godina. Stoga smo dr. Haruna Drljevića, vijećnika Bosanskohercegovačke patriotske stranke Zenica i aktivistu Udruženja građana “Eko Forum” Zenica upitali kako se može dokazati u kakvoj su korelaciji zdravlje Zeničana i ekologija?

- Ne trebate biti pretjerano pametni niti obrazovani da svatite da će otrovne supstance, koje zagađivači ispuštaju u zrak, vodu i zemlju, i koje imaju višestruka povećanja koncentracije u odnosu na maksimalne vrijednosti, imati dugoročne i štetne efekte po zdravlje ljudi koji žive u okolini. Ne trebate biti doktor medicine da biste znali da: SO2, fina prašina, CO, podukti fenola i benzola, kadmijum, olovo i brojni drugi polutanti koje emitiraju zagađivači nisu zdravi za čovjeka i njegovu živu i neživu okolinu. Ne trebate biti nikakav medicinski stručnjak da shvatite da višestruka i dugotrajna povećanja gore-navedenih otrova  ne da može, nego mora dovesti do porasta bolesti koje ste naveli u svom pitanju, ali i drugih bolesti vezanih za oboljenja kojima su ovi otrovi uzrok. Ne znam zašto se špekuliše da na je npr. SO2 ili npr. olovo u zraku bezopasno ili da nije previše opasno. Postoje brojne naučne studije koje govore o jasnoj korelaciji između gore-navedenih toksičnih polutanata i teških oboljenja kod ljudi, i to je naučna istina o kojoj se više ne diskutuje.

UG «Eko Forum» Zenica nastoji okupiti nevladin sektor, ali i obične građane kako bi se problemu ekologije posvetila neophodna pažnja. Da li vjeruje da se sa malo više angažmana u ovoj oblasti može dobiti “bitku” sa zagađivačima okoline, pitali smo dr. Drljevića:

- Pasivnost i inertnost građana veća je opasnost po ekologiju nego kriminalno ponašanje zagađivača. Obeshrabren sam činjenicom da moji sugrađani samo deklarativno daju podršku ljudima i projektima koji se bore protiv ugrožavanja životne sredine. Ojađen sam mišljenjima nekih koji smatraju da je nama, Zeničanima, ovakvo stanje naš usud.

Inače, ideja Eko Foruma je da na godišnjicu svoga postojanja okupi sve NVO koje se bave ovom problematikom iz cijele Bosne i Hercegovine, kao bi se formirao jedinstven ekološki front na nivou države i odredili najprioriteniji problemi, te zauzela jedinstvena zajednička strategija po tim pitanjima. Očekuju aktivniju podršku građana jer će bez nje sve ići mnogo teže. Kako je na kraju rekao dr. Drljević: “Postojeća vlast nije ni zrela ni dorasla kad je ova problematika u pitanju. Mi građani smo ti koji treba da čuvamo našu životnu sredinu. Nisam protiv zapošljavanja, industrijskog i ekonomskog procvata svog grada i regije, ali nisam ni za takav procvat pod svaku cijenu – cijenu našeg zdravlja „. Dr. Drljević smatra da  vladin i nevladin sektor moraju biti okrenuti ka putu koji će ovu sredinu učiniti prihvatljivom za život nas i budućih generacija.

Autor: Indira Hasanica Hačimić


bitno.ba17.09.2009
Zenica pod plakatima zbog zločina

Članovi Udruženja „Akcija građana“ koje okuplja više nevladinih organizacija, autori su velikog broja plakata protiv aero zagađenja, polijepljenih tijekom noći po cijeloj Zenici.

„Gdje su vam filteri“, „Ovo je zločin“... neki su od naslova s plakata koje su članovi „Akcije građana“ usmjerili prema općinskim vlastima i upravama zeničkih kompanija, posebno ArcelorMittal Zenica koji je najveći zagađivač.

Nedavno su grafiti sa sličnim sadržajima ispisani na više objekata u gradu, a tom prilikom i izravno je prozvan općinski načelnik, Husejin Smajlović.

Podsjećamo, ekolozi i aktvisti drugih organizacija iz Zenice uporno pokušavaju dobiti odgovore na to tko će biti kažnjen za onečišćavanje rijeke Bosne kao i to do kada će trajati trovanje građana.


bitno.ba16.09.2009
Ugljena prašina ubila ribu

Uzorci uzeti iz rijeke Bosne, nakon pomora ribe u nedjelju, pregledani su i čeka se službeni izvještaj, potvrdio je portalu Bitno, županijski inspektor Nijaz Mačak.

- Prema prvim informacijama radi se o povećanoj koncentraciju ugljene prašine, rekao je Mačak.

Magistar Goran Mirković iz Laboratorije pri Agenciji za sliv rijeke Save također je potvrdio kako je riječ o ugljenoj prašini.

- Za sada nema naznaka tko je konkretno kriv. Sve je još otvoreno iako se zasada se govori o RMK Zenica kao krivcu, jer su u uzorcima ribe pronađene velike koncentracije ugljene prašine, rekao je magistar Mirković zeničkom radiju Q.

No, zenički ekolozi nisu zadovoljni načinom pristupanja ovom problemu.

Hasan Kreho iz Eko Foruma kaže kako bi i ekologija trebala biti tretirana u skladu s važnošću zeničkih giganata.

- Ako su te tvrtke toliko značajne za gospodarstvo federacije, odna bi trebalo i njihov odnos prema okolištu tretirati s jednakim značajem, kaže Kreho za Bitno.


bitno.ba15.09.2009
Samo tužiteljstvo može spriječiti Mittal u trovanju
Povodom još aktualnog ekološkog incidenta, izljeva otpadnih voda u rijeku Bosnu, nadležni organi još uvijek ne iznose konkretne rezultate o kažnjavanju zasada jedinog službenog krivca kompanije Arcelor Mittal Zenica.

Vrijeđanje dostojanstva

Vijećnik Općine Zenica i član nevladine organizacije Eko Forum Zenica dr. Harun Drljević, za portal Bitno rekao je da i nakon izvještaja federalnog inspekcijskog organa i degutantnog priopćenja kompanije “Arcelor Mittal”, koje kako kaže, vrijeđa dostojanstvo i intelekt građana, građani Zenice i dijela regije nizvodno od Kanala pravdu mogu tražiti samo od tužiteljstva.

- Narušavanja i ugrožavanje zdravlja stanovništva zagađenjem životne sredine je krivično dijelo, i o tome se konačno mora javno govoriti i tražiti sve zakonske okvire koji postoje za takvo krivično djelo. Članovi 108., 109., 110. i 111. "Zakona o zaštiti okoliša" Federacije BiH predstavljaju polaznu osnovu za krivično gonjene zagađivača. Dakle, imamo Zakon, imamo izjavu zagađivača i izmamo izvještaje policije i federalne inspekcije – na potezu je tužiteljstvo, kaže dr. Drljević.

Bez odgovora

A koliko su u samom slučaju bile aktivne županijske službe zaštite okoliša dr. Drljević s razočaranjem zaključuje kako nadležne institucije u Zenici i Zeničko-dobojskoj županiji niti rade dovoljno, niti adekvatno tretiraju pitanje ekologije.

- Sve se prebacuje na federalnu razinu kojem to trenutno po zakonu pripada. Što se pak tiče općinskih organa, Općinsko vijeće u više je navrata govorilo o problemu aerozagađenja i drugih oblika zagađenja na području općine Zenica. Na čak dvije tematske sjednice po pitanju aerozagađenja usvojeni su bili brojni zaključci koji se uglavnom nikada nisu realizirali, kaže dr. Drljević te dodaje kako u Zenici postoji služba koja se bavi ekologijom i koja uglavnom, kada se postave konkretna pitanja prema Arrcelor Mittalu, ne daje konkretne odgovore.

Mittal bez dozvola

- Takva pitanja se proslijeđuje “Komisiji za praćenje stanje zaštite okoliša“ na čelu s gosp. Muhamedom Pašićem, koja opet ne daje nikome nikakve odgovore. Na jednoj od sjednica Vijeća usvojili smo “Plan aktivnosti o smanjenju štetnih emisija” koji se ne realizira. Mittal i dalje radi bez ikavih okolinskih dozvola, kaže dr. Drljević.

Dodaje kako su dosadašnja iskustva da Federalna inspekcija dođe i uradi svoj posao, izrekne simbolične kazne i vrati se u Sarajevo.

- Mi Zeničani, sve to lijepo zaključimo i tako sve do narednog ekološkog incidenta ili zimskog razdoblja kada se sve ovo ponavlja, kaže Drljević te dodaje kako je kao Vijećnik predlagao promjenu zakonske regulative u cilju jačanja i širenja zakonskih ingerencija lokalne zajednice kad su ekologija i ekološki incidenti u pitanju, što je jednoglasno prihvaćeno od strane Općinskog vijeća, ali nikada nije realizirano.

Bacanje novca

U čestim raspravama oko ekoloških problema mnogo toga ostaje na rascjepu federalne ili županijske razine odlučivanja.

- Ako je sve ovo federalna razina, zašto na Općinskom vijeću raspravljamo o ekološkim pitanjima, pravimo i tematske sjednice. Zašto postoji resorna služba za ekologiju ako ne može odgovoriti na brojna pitanja o samoj toj ekologiji, zašto postoji Povjerenstvo za praćenje stanja zaštite okoliša pri općini i što ono može predložiti općini ako je sve federalna razina, zašto raspravljamo o Planu aktivnosti o smanjenju štetnih emisija koji se uglavnom nikako ne provode? Zašto trošimo novac i vrijeme za ova pitanja na općinskoj razini, ako je institucija odgovorna za stanje ekologije u Zenici zapravo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, pita se dr. Drljević.

Inertnost građana veća opasnost

Kaže kako je točno da općinske strukture nisu odgovorne za dolazak Mittala i drugih zagađivača u Zenicu kao i za ekološke problema nastale njihovim dolaskom, ali ih ta činjenica ni na koji način ne amnestira odgovornosti, da se u punom kapacitetu i svim raspoloživim sredstvima, ne suprostave ovim problemima u ime građana koji ih plaćaju.

Na naše pitanje koliko su Zeničani spremni i voljni u posredovanju rješavanja ekoloških problema g. Drljević odgovara da je pasivnost i inertnost građana veća opasnost po ekologiju nego kriminalno ponašanje zagađivača.

Vlast nije ni zrela ni dorasla

- Obeshrabren sam činjenicom da moji sugrađani samo deklarativno daju podršku ljudima i projektima koji se bore protiv ugrožavanje životne sredine. Ojađen sam mišljenjima nekih koji smatraju da je nama, Zeničanima, ovakvo stanje naš usud, rekao je.

Dr. Drljević je uvjeren kako će bez aktivne podrške građana sve ići mnogo teže, jer postojeća vlast nije ni zrela ni dorasla kad je ova problematika u pitanju.

- Mi građani smo ti koji trebamo čuvati našu životnu sredinu. Nisam protiv zapošljavanja, industrijskog i ekonomskog procvata svog grada i regije, ali nisam ni za takav procvat pod svaku cijenu – cijenu našeg zdravlja. I vladin i nevladin sektor moraju biti okrenuti k tome putu, zaključio je Dr. Drljević.


RTV Zenica10.09.2009
Javna rasprava o Lokalnom ekološkom akcionom planu za općinu Zenica
U organizaciji Agencije za ekonomski razvoj, Zeda Zenica, zeničke Općine i sarajevske firme Dvokut pro d.o.o. jutros je u Zenici održana druga javna rasprava o radnoj verziji Lokalnog ekološkog akcionog plana, LEAP.Ovaj plan generalno sagledava cjelokupno stanje okoliša na području zeničke općine, daje mehanizme i listu potrebnih projekata za rješavanje određenih problema, svrstanih po prioritetima i mogućnostima njihove realizacije, zajedno sa rokovima i izvorima finansiranja.
- Riječ je o nekih 50-tak različitih projekata, među kojima su prioriteti : rješavanje pitanja zagađenja zraka, vode , ali i adekvatno rješavanje otpada animalnog porijekla, navodi Vanja Ćurin, menadžer sarajevske firme Dvokut pro, koja je na ranijem javnom pozivu odabrana za stručnog konsultanta za izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana Općine Zenica.
Nakon prve javne rasprave Nacrt ovog dokumenta značajno je dorađen i današnja druga rasprava trebala je ponuditi konkretne i direktne primjedbe i sugestije u pogledu daljeg načina rada, ali nažalost nije naišla na bitnije interesovanje šire javnosti, jer je u velikoj sali općine Zenica bilo tek dvdesetak prisutnih, među kojima većina po službenoj dužnosti.
Primjedbe i sugestije primaju se do naredne sjednice Vijeća općine Zenica i biće uključene u radni materijal do njegovog konačnog usvajanja.

RTV Zenica08.09.2009
Pismo Eko foruma
Udruženje Eko forum Zenica uputilo je otvoreno pismo Federalnom ministru okoliša i turizma,direktoru Feeralne uprave za inspekcijske poslove,Glavnom kantonalnom tužiocu ZDK,rektoru Univerziteta Zenica i načelniku zeničke općine u vezi sa zagađenjem iz kompanije ArcelorMittal Zenica.Eko Forum Zenica podsjeća nadležne institucije u akcidentu u kojem je u subotu, 22. avgusta zatrovan tok rijeke Bosne nizvodno od brane u zeničkom naselju Kanal, da je vrijeme da se odgovorni subjekti sankcionišu. S obzirom na težinu ovog prestupa koji je doveo do uništavanja flore, masovnog pomora ribe i onečišćenja rijeke Bosne, i to u njenom toku koji se tradicionalno poribljava, kao i na neodgovorno ponašanje kompanije «ArcelorMittal» Zenica, koja odbija da prizna odgovornost čak i nakon nepobitno utvrđene krivice za trovanje toka rijeke Bosne benzolom, fenolima i ostalim hemijskim spojevima opasnim za zdravlje, od Kantonalnog tužilaštva ZDK, čiji je predstavnik bio na licu mjesta zajedno sa predstavncima Kantonalne inspekcije i policije, tražimo pokretanje krivične odgovornosti protiv pojedinaca, ali i same kompanije za ovaj akcident. Građani Zenice imaju pravo na obeštećenje, jer situacije poput ove događaju se češće nego što javnost pretpostavlja. «Eko Forum» Zenica spreman je u slučaju pokretanja krivične odgovornosti ponuditi svoja stručna saznanja, ali i vlastitim sredstvima dokazati da se putem industrijskog kolektora u naselju Kanal, naročito u periodima vikenda i noću, redovno u rijeku Bosnu ispuštaju značajne količine zatrovane vode iz industrijskih pogona «ArcelorMittala».

bitno.ba07.09.2009
Eko Forum traži tužbu protiv Mittala
Udruženje građana "Eko Forum" oglasilo se Otvorenim pismom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Općini Zenica i Univerzitetu Zenica, u vezi sa zagađenjem toka rijeke Bosne u naselju Kanal, tražeći pokretanje krivične odgovornosti protiv kompanije "ArcelorMittal" i konačan početak korištenja monitoring opreme za mjerenje razine zagađenja u gradu Zenici. Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

Udruženje građana «Eko Forum» Zenica podsjeća nadležne institucije u akcidentu u kojem je u subotu, 22. kolovoza zatrovan tok rijeke Bosne nizvodno od brane u zeničkom naselju Kanal, da je vrijeme da se odgovorni subjekti sankcioniraju. S obzirom na težinu ovog prestupa koji je doveo do uništavanja flore, masovnog pomora ribe i onečišćenja rijeke Bosne, i to u njezinom toku koji se tradicionalno poribljava, kao i na neodgovorno ponašanje kompanije «ArcelorMittal» Zenica, koja odbija priznati odgovornost čak i nakon nepobitno utvrđene krivice za trovanje toka rijeke Bosne benzolom, fenolima i ostalim kemijskim spojevima opasnim za zdravlje, od Županijskog tužiteljstva, čiji je predstavnik bio na licu mjesta zajedno s predstavncima Županijske inspekcije i policije, tražimo pokretanje krivične odgovornosti protiv pojedinaca, ali i same kompanije za ovaj akcident.

Nitko nije poduzeo ništa

Građani Zenice imaju pravo na odštetu, jer situacije poput ove događaju se češće nego što javnost pretpostavlja. «Eko Forum» Zenica spreman je u slučaju pokretanja krivične odgovornosti ponuditi svoja stručna saznanja, ali i vlastitim sredstvima dokazati da se putem industrijskog kolektora u naselju Kanal, naročito u razdobljima vikenda i noću, redovno u rijeku Bosnu ispuštaju značajne količine zatrovane vode iz industrijskih pogona «ArcelorMittala».

U Članu 61. Zakona o vodama Federacije BiH navodi se slijedeće: «Ako je uslijed iznenadnog slučaja, kvara ili drugih razloga nastala opasnost od zagađenja vode, pravno ili fizičko lice u vezi s čijim je djelovanjem ili propustom takva opasnost nastala, mora odmah poduzeti sve potrebne mjere za sprečavanje ili ublažavanje utjecaja prouzrokovanih incidentom, te spriječiti ponovni nastanak incidenta». «ArcelorMittal» niti bilo tko drugi nije preuzeo krivicu za trovanje rijeke Bosne i nitko nije poduzeo ništa da se posljedice spriječe ili ublaže, što treba rezultirati krivičnim sankcijama za propuštanje nastupanja koje je trebalo da uslijedi, u skladu sa Zakonom.

Blaga politika

Federalna uprava za inspekcijske poslove ne bi smjela provoditi «blagu politiku» u izricanju sankcija zagađivačima. Generalno, kako je potvrdio i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, za odgovornost kompanija kakva je «ArcelorMittal», koja zapošljava više tisuća radnika, Federalna uprava za inspekcijske poslove izriče minimalne sankcije za ogrožavanje okoliša. Gospodina Tirka podsjećamo da je Uprava «ArcelorMittala» nedavno zatražila mogućnost korekcije Kupoprodajnog ugovora, kojom bi proizvodnja i broj radnika bili reducirani zbog krize na tržištu, što znači da će broj radnika najvjerojatnije biti značajno smanjen. To se ogleda i u dosadašnjoj politici «slanja na čekanje», a proizvodnja u pogonima «ArcelorMittala» i dalje ugrožava i ugrožavat će građane Zenice i širu okolinu.

Porast oboljenja

Da proizvodnja u pogonima «ArcelorMittala» višestruko ugrožava zdravlje stanovnika, može potvrditi i Izvještaj Zavoda za javno zdravstvo ZDŽ, prema kojem je broj respiratornih, kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja na području Zenice, u značajnom porastu tijekom proteklih nekoliko godina. Odgovornost «ArcelorMittala» u ovom sklučaju se dakako ne može dokazati, s obzirom da građani nemaju podatke o razini zagađenja iz industrijskih pogona, naročito ne one koji se odnose na zagađenja zabilježena unutar «ArcelorMittala».

Skupocjena oprema

S obzirom da su Općina Zenica i Univerzitet u Zenici prije skoro tri mjeseca objavili da je nabavljena suvremena oprema za monitoring zagađenja okoliša u gradu Zenici, a «Eko Forum» 13. kolovoza od Općine Zenica i službeno zatražio da se ona počne koristiti na adekvatan način, još jednom apeliramo na općinske vlasti i zeničko sveučilište da stave u funkciju ovu skupocijenu monitoring opremu, kako bi se moglo utvrditi koliko i tko zagađuje okoliš u gradu Zenici. To su podaci potrebni za eventualno procesuiranje krivaca za incidente kakav je onaj od subote, 22. kolovoza, kao i krivaca za ugrožavanje zdravlja Zeničana, te uništavanje flore i faune u našem gradu.

Stvaranje jedinstvene fronte

Ujedno, tražimo očitovanje Federalnog ministarstva okoliša i turizma u vezi s procedurom pribavljanja okolinskih dozvola za rad pogona «ArcelorMittala», kao i brojnih sugestija «Eko Foruma» na ponuđeni tekst Plana aktivnosti prilagođavanja. U vezi s tim, UG «Eko Forum» Zenica je svim relevantnim subjektima uključenim u ovu problematiku, uputio dopise na koje zahtijevamo blagovremen i kvalitetan odgovor.

Ovim putem obavještavamo javnost da je UG «Eko Forum» Zenica poduzeo široku kampanju okupljanja nevladinog sektora, u cilju uvezivanja svih eko udruženja u Bosni i Hercegovini u jedinstvenu frontu u borbi za čistu i zdravu okolinu.


Naša Riječ01.09.2009
Otpadne vode, pune kancerogenih jedinjenja, ispuštene iz pogona Koksare

Obistinile su se pretpostavke kantonalnog vodoprivrednog inspektota Nijaza Mačka, koji nam je za prošli broj Naše riječi izjavio kako smatra da  je za ispuštanje oko trideset hiljada kubnih metara zagađene vode iz ispusnog kolektora u rijeku Bosnu ispod kaskada na Kanalu odgovoran pogon Koksare kompanije Arcelor Mittal. Kako je poznato, dan-dva nakon ovog  ekološkog incidenta, koji je uzrokovao veliki pomor ribe, a imat će, zasigurno i druge nesagledive posljedice, na teren su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove te laboranti laboratorije Agencije za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva, koji su uzeli uzorke zagađene Bosne. Rezultate analize zagađene vode Federalna uprava za inspekcijske poslove putem saopćenja objavila je prošlog petka.
Fenolna jedinjenja otrovna i smrtonosna za ljude
«Kvantitativna analiza otpadne vode iz postrojenja Separator koksnog gasa, koja se direktno ispušta u glavni kolektor, pokazala je prisustvo spojeva, karakterističlnih za koksne gasove među kojima su – 4-nitrofenol, 4-hlor-tri metifenol, a koje prelaze maksimalno dozvoljene vrijednosti za fenole. Prisustvo utvrđenih specifičnih organskih spojeva u svim uzorcima vode rijeke Bosne, uzete nizvodno od glavnog kolektora, ukazuju na to da je incidentno zagađenje uzrokovano ispuštanjem specifičnih otpadnih voda iz pogona Koksare Arcelor Mittala, jer takve otpadne vode ne ispušta ni jedna druga firma, ističe se u ovom nalazu i dodaje  kako će federalni vodoprivredni i inspektor zaštite okoliša nastaviti postupak inspekcijskog nadzora, utvrditi i ostale činjenice u vezi sa navedenim  eko incidentom, te poduzeti mjere predviđene zakonom.
Inače, pomenuta jedinjenja nastaju prilikom obrade koksa i trebaju biti prečišćena i uskladištena, ali očito da su ispušteni u rijeku Bosnu na Kanalu, nakon havarije. Ova fenolna jedinjenja su otrovna i smrtonosna za ljude, ukoliko dospiju u ljudski organizam.
Federalna uprava za inspekcijske poslove održala je obećanje, pa su i jučer (ponedjeljak) u cilju sveobuhvatne istrage, u pogonima Koksare boravili  vodoprivredni i inspektor zaštite okoliša. 
Inspekcija izriče najniže kazne
Prema članu 204. Kaznenih odredbi Zakona o vodama FBiH, za ovakav prekršaj predviđene su kazne za pravna lica  od pet do 50 hiljada KM, a predviđena kazna za odgovorno lice u pravnom subjektu je od 500 do  pet hiljada KM. Apropos izricanja kazni, minulih dana oglasio se i portparol Federalne uprave za inspekcijske poslove  Anis Ajdinović, koji je izjavio:
- Inspekcija prilikom svog nadzora izriče najniže kazne za pojedine prekršaje  (prema članu 61. Zakona o vodama, riječ je o akcidentu/incidentu – op. aut.), a kada je u pitanju konkretan slučaj, imat će u vidu činjenicu da kompanija Arcelor Mittal upošljava oko četiri hiljade ljudi, te da njeno poslovanje doprinosi unaprjeđenju privrednog ambijenta Zenice i šire okoline. L.Sarajlić
Zašto šuti uprava Mittala?
Zvaničnim saopćenjem još uvijek se nije oglasila kompanija Arcelor Mittala. U  jučerašnjem telefonskom razgovoru sa  glasnogovornicom  kompanije Dijanom Božić Srdanović, doznajemo da Mittal čeka  i rezultate nastavka istrage FUZIP, te da uprava dobije na ruke zvaničan nalaz. – Tek tada ćemo javnosti  uputiti svoje saopćenje, kazala je Božić Srdanović.
Spasimo naše rijeke: Bosnu i Babinu rijeku, bio je naziv press konferencije udruženja Eko forum Zenica, održane prošle subote, a  na kojoj su član Upravnog odbora Hasan Kreho te predsjednik komisije ovog udruženja za zdravstvena pitanja dr. Harun Drljević, komentirali  nalaz  FUZIP.

- Svakako, zabrinjavajuće je da u ispuštenoj zagađenoj vodi u rijeku Bosnu dominiraju tzv. fenolne vode, čija je toksičnost i kancerogenost dokazana u brojnim studijama znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije. Dakle, ovim  eko akcidentom nije ugrožen samo biljni i životinjski svijet u rijeci Bosni, nizvodno od  ispusnog kolektora. Bojim se da će posljedice imati cijela dolina rijeke Bosne u narednim  desetljećima. Riječ je o jedinjenjima koja su vrlo teško razgradljiva i koja se godinama mogu  zadržati u koritu i na obalama rijeke Bosne, kazao je dr. Drljević, istakavši  da se  kao općinski vijećnik osjeća vrlo nemoćno, te da ga više od ovog eko incidenta boli inertnost lokalne zajednice.
Predstavnici Eko foruma najavili su i mogućnost pokretanja tužbe u ime svih Zeničana protiv Arcelor Mittala Zenica.


ZenicaBlog31.08.2009
Kakve su posljedice ispuštanja otrova iz Mittala
- ArcelorMittal svojim upornim negiranjem, pa ćutnjom, umjesto priznanjem a je izazvao strašan ekološki incident dokazao je ko zna koji put svoju neozbiljnost, ali nas brine ćutnja Općine, koja se ne oglašava, kazao je jučer dr. Harun Drljević, jedan od čelnika Eko-foruma, koji je zatražio, nakon objelodanjivanja zvaničnih inspekcijskih nalaza, hitnu reakciju nadležnih.
- Fenolna jedinjenja prolaze kroz placentalnu barijeru i iz trudne majke direktno mogu utjecati na bebu u utrobi. Svjetska zdravstvena organizacija dokazala je direktnu posljedičnost unošenja fnolnih jedinjenja sa izazivanjm raznih vrsta raka. Bosna nizvodno od Zenice se koristi za navodnjavanje sve do Save, a fenolna jedinjenja nisu razgradljiva i pola vijeka nakon što dospiju u rijeku. Strašno je što nas Mittal bukvlno ismijava, radeći šta želi bez drastične kazne, a niko za to ne odgovara. Zaključak trebaju izvesti nadležni, ali je jasan i laiku, tvrdi doktor Drljević, upozoravajući da ćutnja nadležnih o eko-incidentima širom BiH navode na pomisao da "vlast to svojim građanima čini namjerno, a ne nemarom".
- Koksara Arcelor Mittala ni danas nema upotrebnu dozvolu. Koksni plin često se ne separiše propisno, a ja lično sam gledao izljevanje produkata na tridesetak metara od radničkog restorana Koksare. Inspektori i čelnici Civilne zaštite potvrdili su nam da ih je rukovodstvo Koksare i drugih Mittaloih pogona svjesno vodilo na pogrešna mjesta, a sprečavlo, sve do ponedjeljka, kad su stigli federalni inspektori, da posjete mjesto zagađnja i kolektor. To je kažnjivo po krivičnom zakonu FBiH, a ne Zakonu o vodama, jer je uklanjanje tragova krivično djelo. U svakoj normalnoj državi već u ponedjeljak bi nko bio uhapšn, kaže Hasan Kreho, predsjednik Eko-foruma, i sam uposlen u toj kompaniji.
Čelnici Eko-foruma jučer su dokumentovali novinarima da su nekoliko puta tražili izmještanje mobilne mjerne stanice iz kruga Univerziteta Zenica u neko od naselja uz Mittal.
- Oprema plaćena pola miliona KM sad je muzejski eksponat, na parkingu, daleko od zagađivača, a uporno odbijanje Općinu proglašava Mittalovim saučesnikom, kaže Kreho.

RTV Zenica30.08.2009
Eko Forum traži pokretanje krivične odgovornosti za incident

Udruženje „Eko Forum“ Zenica održalo je u subotu press konferenciju povodom objavljivanja rezultata ispitivanja četiri uzorka vode i tla, koje je Federalna inspekcija u ponedjeljak predala Agenciji za zašititu voda. I pored odbijanja odgovornosti, utvrđeno je da je toksični materijal u rijeku Bosnu, u incidentu u zeničkom naselju Kanal, ispušten iz pogona Koksara u kompaniji „ArcelorMittal“ Zenica, „ jer takve otpadne vode ne ispušta ni jedna druga firma čije otpadne vode ulaze u kotrolisani kolektor“, navodi se u izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ispušteni su elementi koji su karakteristični za koksne gasove među kojima su: 4-nitrofenol, 4-hlor-3-metifenol, koji prelaze maksimalno dozvoljene vrijednosti za fenole, i koji su prema riječima dr-a Haruna Drljevića, predsjednika Komisije za zdravstvena pitanja Eko Foruma Zenica, izuzetno opasni i za ljude. „Fenoli i benzol nisu biodegradibilni, imaju hematotoksične, imunotoksične i genotoksične efekte, prolaze placentnu barijeru kod trudnica i kancerogeni su“,- upozorio je Drljević pitajući ko će obeštetiti građane, čije je zdravlje ugroženo zbog susreta sa onečišćenom industrijskom vodom iz zeničke koksare ili konzumiranja ribe iz ovog dijela vodotoka.

Ovom prilikom upućene su oštre kritike načelniku Općine Zenica Husejinu Smajloviću, koji tokom protekle sedmice nije izlazio u javnost niti se odredio prema ovom incidentu i osudio počinice ekološkog incidenta u kojem je došlo do onečišćenja rijeke Bosne i okoliša, masovnog pomora ribe i ugrožavanja zdravlja ljudi.

„Tražimo da se ugrožavanje okoliša i ljudskog zdravlja tretira kao krivično djelo. U Zakonu o vodama, onaj za koga se utvrdi da je odgovoran za ekološki incident kojim su ugroženi okoliš i ljudsko zdravlje, dužan je odmah alarmirati organe policije, inspekcije i civilne zaštite, kako ne bi došlo do širenja utjecaja zagađenja. Ovdje su se stvari prikrivale! Svi smo znali da je do izlijevanja amomijačne vode, fenola, bezola i ostalih toksičnih elemenata, došlo u Mittalu, jer se i po samom mirisu i izgledu, moglo zaključiti da se radi o nus proizvodima koksare. Osim toga, incident je izmakao kontroli, zagađenje rijeke zahvatilo je druge općine, čak izvan granica Bosne i Hercegovine. Za takav prekršaj na Zapadu bi odgovorni bili pohapšeni!“, istakao je ovom prilikom Hasan Kreho, predsjednik „Eko Foruma“ Zenica. „Insistitaćemo do kraja do pronalaženja krivične odgovornosti!“,- dodao je.

On je upozorio i na činjenicu da inspekcije nisu pribjegle uzimanju uzoraka mulja iz korita rijeke Bosne u blizini korita, što bi im uveliko olakšalo posao, a nalazi bi prije bili poznati. Diplomirani inženjer metalurgije, Hasan Kreho ponudio je svoju stručnu pomoć u slučaju eventualnog istraživanja krivične odgovornosti za ovaj incident.

On je podsjetio da je ova organizacija 13. avgusta uputila zvanični zahtjev načelniku Općine Zenica Husejinu Smajloviću za uspostavljanjem stalnog monitoringa kvaliteta zraka, vode i tla, naročito u slučaju najavljenog ponovnog pokretanja pogona Koksare, ali da nikakvog odgovora na ovaj zahtjev nije bilo, niti se Općina odredila o tome na koji način i kada će se početi upotrebljavati nova oprema za monitoring.

„Eko Forum“ najavio je da namjerava uspostaviti čvršće veze i saradnju sa drugim eko udruženjima u Bosni i Hercegovini, kako bi se uspostavio jedinstven ekološki front u našoj zemlji. Najavljen je stručni seminar u oblasti zdravstvene ekologije, uskoro u organizaciji „Eko Foruma“ Zenica.


Naša Riječ25.08.2009
Ko se pravi lud za ispuštanje 30 hiljada kubnih metara zagađene vode?

Odgovornost za ovaj eko incident još nije preuzela niti jedna kompanija l Mještani Kanala vikend zbog užasnog smrada, proveli zatvoreni u svojim kućama
Prošle subote poslijepodne mještani u zeničkom naselju Kanal primijetili su veliku crnu, masnu mrlju i veće količine uginule ribe u rijeci Bosni, na mjestu ispusta otpadnih voda iz industrijskih postrojenja, oko dvjesta metara nizvodno od  brane. Građani su o ovom eko incidentu obavijestili nadležne organe – kantonalnu Upravu civilne zaštite, vodoprivrednu inspekciju ZE-DO kantona, dežurnog kantonalnog tužioca i MUP ZE-DO kantona, koji su odmah izašli na teren. Pretpostavlja se da je u rijeku Bosnu isteklo oko 30 hiljada metara kubnih zagađene vode sa crnom, masnom materijom, pa je riječ o jačoj kontaminaciji rijeke Bosne, a sigurno je da će ovaj eko incident imati nesagledive posljedice za živi svijet na području sliva rijeke Bosne i u drugim općinama ZE-DO kantona.

Zagađena voda iz termoenergetskih postrojenja 

Više informacija o ovome doznali smo u razgovoru sa Seadom Džanovićem, direktorom kantonalne Uprave civilne zaštite.

- Ako je suditi po izgledu i mirisu, ova crna, masna mrlja, zapravo je nusproizvod nekog  naftnog jedinjenja, koje se koristi u termoenergetskim  postrojenjima. S obzirom na to da se niko nije oglasio iz  kompanije ArcelorMittal, CIMOS-a, te zeničkog Rudnika, te nas obavijestio da su imali havariju, o ovome incidentu, u noći sa subote na nedjelju, mi smo  otvarali šahtove u pomenutim pogonima,  ne bi li u odvodnim kanalima pronašli tragove ove materije, alibili su to rani jutarnji sati, pa smo teško mogli šta istražiti,  kaže Džanović.

Istraga federalnih inspektora

Prema riječima  kantonalnog vodoprivrednog inspektora Nijaza Mačka, koji je također odmah nakon dojave mještana Kanala izašao na lice mjesta, uzeti su uzorci zagađene rijeke Bosne, a to je isto učinio i inspektor MUP-a, koji su jučer (ponedjeljak) poslani na analizu u laboratorij Agencije za vodno područje rijeke Save u Sarajevo. Također, u razgovoru  sa inspektorom Mačkom, doznali smo da su jučer na lice mjesta izašli i federalni inspektor za okoliš te federalni vodoprivredni inspektor. Oni su obišli i pogone Mittala, CIMOS-a, Rudnika i industrijske pogone firmi, smještenih u Radnoj zoni Zenica1, te iz rijeke Bosne uzeli uzorke na analizu.

- Na osnovu uvida, sve su prilike da je ovaj eko incident prouzročila Koksara. Ali, najbolje je sačekati nekoliko dana, dok ne stignu nalazi uzorkovane zagađene vode ispuštene u rijeku Bosnu, riječi su inspektora Mačka. L

Za zeničke ribare «mutno»

Zenički ribari, članovi  UGSR «Bistro», i jučer su u prijepodnevnim satima, kada je novinarska ekipa «Naše riječi», u potrazi za crnom mrljom, bila u ovom naselju, pecali u rijeci Bosni, ali bliže brani, gdje, uglavnom ribe ima vrlo malo. Nisu mogli sakriti svoju ljutnju, tražeći da oni koji su uzrokovali incident budu primjereno sankcionirani:

Fikret Šehović: - Nije ovo prvi puta da se iz kolektora  za industrijske otpadne vode ispušta nešto slično katranu. To je  učinjeno i prije petnaestak dana, ali sada je u pitanju daleko veća količina. Mi ribari iz Bistra stalno poribljavamo rijeku, a ovi iz industrijskih postrojenja je truju.

Amir Sejdić: - Više se ispod kaskade na rijeci Bosni ne može pecati. Ostaje vam nešto, katran li je, mazut li je i po rukama i po silku. I  kada upecate na tom mjestu ribu, nije jestiva.

Šta kažu mještani Kanala?

Hasreta Čičak: - Ta mrlja je bila slična naftnoj i dva dana od smrada nismo mogli izaći u bašte, otvarati prozore. Ovakve eko incidente ne pamtim, od kako živim u ovom naselju. Sve do ovog ispuštanja tolike količine zagađene vode, mještani Kanala, pogotovo djeca, su se kupala baš u tom dijelu Bosne.

Azra Strukan: - Dva dana djetetu nisam dala izaći napolje. Taj smrad nas je grizao za grlo, nosnice. Evo, danas (ponedjeljak) je nešto bolje. Svi smo mislili da su iz Mittala ispustili po starom, dobrom običaju, nešto u zrak.

Od  zeničkih udruženja građana prvi su se u nedjelju oglasili  Eko forum i Akcija građana, koji su tog posljednjeg dana vikenda u više navrata boravili na lokalitetu naselja Kanal gdje se zbio eko incident. «Apeliramo na nadležne inspekcijske, policijske i pravosudne organe, da što prije utvrde ko je odgovoran za uništavanje ribljeg fonda i ispuštanje otrovne katranske tekućine u rijeku Bosnu, te da se primjereno sankcioniraju krivci, ističe se u njihovom saopćenju.

Jučer, uoči zaključenja ovog broja «Naše riječi» primili smo i saopćenje  uprave kompanije ArcelorMittala u kome se ističe: 

 „Dobili smo  informaciju da je tokom vikenda iz glavnog zeničkog kolektora otpadnih voda primijećeno istjecanje nekog polutanta u rijeku Bosnu. Taj kolektor prikuplja otpadne vode različitih subjekata grada Zenice, uključujući lokalni kanalizacijski sistem, industrijske otpadne vode drugih kompanija, kao i otpadne vode iz ArcelorMittala Zenica.

Otpadne vode kompanije ArcelorMittal se pažljivo prate I tretiraju našim internim sistemima, prije recikliranja  unutar fabrike ili ispuštanja u kolektor.  U našim internim sistemima nije došlo do bilo kakvog kvara. Ističemo da u ovom momentu nema potvrde da se radi o bilo kojem polutantu koji potječe iz kompanije ArcelorMittal Zenica.  U potpunosti surađujemo sa nadležnim organima u daljnjoj istrazi povodom ovog incidenta.”

VLADA ZE-DO KANTONA

Najoštrija osuda ekološkog incidenta na rijeci Bosni

Jučer je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević organizovao sastanak radi utvrđivanja svih činjenica vezanih za ekološki incident na rijeci Bosni koji se dogodio tokom proteklog vikenda. Na ovom sastanku, kome su prisustvovali i resorni ministri, zatim predstavnici MUP-a, Kantonalne uprave Civilne zaštite i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove razmijenjene su informacije o trenutnom stanju i aktivnostima koje su dosad poduzete kao i onom što će se poduzeti u narednom periodu. Iako je ova oblast u nadleštvu federalnog nivoa vlasti, inspektori kantonalnog MUP-a, zatim inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite te dežurni kantonalni tužilac brzo su reagovali i obavili poslove iz svog domena. Uzorci vode odmah su dati na ispitivanje, a izvršen je i uviđaj u krugu firmi koje se nalaze u sklopu stare Željezare, kako bi se utvrdilo koji privredni subjekat je odgovoran za ovaj akcident.

S obzirom na činjenicu da inspektorima nije bio dozvoljen uviđaj u cijelosti u pojedinim firmama, to je zaključeno da se po utvrđivanju porijekla materije koja je ispuštena u rijeku Bosnu, preduzeće odgovorno za ovu ekološku nesreću, strogo kazni. Uz to, zaključeno je da se moraju pooštriti mjere u izdavanju vodnih dozvola od FBiH, a također će se zahtijevati i veća prisutnost na teritoriji našeg Kantona federalnih vodnih i okolišnih inspektora čija je ovo nadležnost.

Na kraju,istaknuto je da Vlada Ze-do kantona najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i traži stroge mjere protiv svih onih koji su izazvali ovu ekološku nesreću. Press služba ZDK

RTV Zenica23.08.2009
Ekološki incident u naselju Kanal (novi momenti)
Ni jedna kompanija niti pojedinac još nisu preuzeli odgovornost za štetu koja je proizvedena ispuštanjem otrovne materije u rijeku Bosnu, u naselju Kanal prošle subote. Inspekcijska kontrola, u kojoj su učestvovali predstavnici federalnih i kantonalnih inspekcijskih organa, završena je u ponedjeljak kasno popodne.
Tokom dana, inspektori su u krugu “ArcelorMittala”, “Rudnika”, na mjestima u blizini kolektora otpadnih voda, te na drugim karakterističnim lokacijama, uzeli više uzoraka vode i tla, koji su upućeni u laboratorij Agencije za zaštitu sliva rijeke Save, kako bi se utvrdio sastav materijala ispuštenog u rijeku Bosnu, kao i porijeklo štetne materije. “Nalazi će se znati do kraja sedmice”,- kazao je za RTV Zenica, kantonalni vodoprivredni inspektor Nijaz Mačak.
Nezvanično, sumnja se da je za incident odgovorna kompanija “ArcelorMittal”, koja je iz Koksare ispustila veću količinu industrijski onečišćene tečnosti u rijeku Bosnu, no još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj incident, koji je doveo do zagađivanja flore i proizveo pomor ribe, nizvodno od industrijske brane na Kanalu.
Direktor Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Sead Džanović je ustvrdio da ovakve situacije nisu rijetkost, te da je indikativno što se incidenti najčešće bilježe tokom dana vikenda, podsjećajući da je svaka firma ili odgovorni pojedinac, po zakonu dužan poduzeti mjere radi sprečavanja ili ublažavanja utjecaja incidenta, a zatim bez odlaganja o njemu obavijestiti policiju, inspekcije ili operativni centar civilne zaštite. “Takve situacije su rijetke i odgovornost se u pravilu prikriva”, dodao je Džanović.
Prema federalnom okolinskom zakonodavstvu, prekršajne kazne u ovim slučajevima iznose minimalno 5.000 maraka za pravna lica i do 500 maraka za odgovorna lica u incidentu, a odgovorni subjekti dužni su platiti za sanaciju štete, koja je u ovom slučaju višestruka. “Postupak u ovom slučaju će voditi Federalna uprava za inspekcije s obzirom da su kompanije, mogući krivci za ekološki incident na rijeci Bosni, u nadležnosti Federalne vlade”,- izjavio je kantonalni vodoprivredni inspektor Nijaz Mačak, koji danas boravi u Olovu, prisustvujući suđenju u slučaju incidenta kada se u rijeku Stupčanicu, u februaru izlila veća količina toksičnog materijala iz obližnjih garaža Agencije “Centrotrans”.
Odgovor "ArcelorMittala"
„Otpadne vode kompanije ArcelorMittal se pažljivo prate i tretiraju našim internim sistemima, prije recikliranja unutar fabrike ili ispuštanja u kolektor. U našim internim sistemima nije došlo do bilo kakvog kvara. U ovom momentu nema potvrde da se radi o polutantu koji potječe iz kompanije ArcelorMittal Zenica. U potpunosti sarađujemo sa nadležnim organima u daljnjoj istrazi povodom ovog incidenta”, navedeno je iz sjedišta „ArcelorMittala” kao odgovor na naš upit o eventualnoj povezanosti ove kompanije sa incidentom na Kanalu.
„ArcelorMittal Zenica svoja postrojenja osigurava u skladu sa potrebama neometanog  procesa proizvodnje, tehnološkim propisima i izrađenim okolišnim projektima prilagođavanja propisima i normativima Federacije BiH”, navodi se u odgovoru Radio-televiziji Zenica.
Saopštenje za javnost OO Zeleni BiH Zenica
Općinski odbor Stranke Zeleni Bosne i Hercegovine u Zenici podsjetio je danas da je prilikom prijema delegacije Zelenih Austrije, prije tri godine načelnik Općine Husejin Smajlović obećao izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada, uključujući i industrijska postrojenja u Banlozima, a da se do sada po tom pitanju nije ništa učinilo.
„Ispuštanje supstance u rijeku Bosnu koja je po svojim karakteristikama najvjerovatnije nus proizvod Koksare, što je ostavilo ogromne štete za riječnu faunu vjerovatno će izazvati reagovanje Hrvatske i Srbije. Ovaj ekocid pokazuje koliko je bio u pravu prof.dr. Mustafa Omanović koji je kao ekspert UN-a ukazivao na sve posljedice koje će izazvati pokretanje koksare. Mi tražimo zatvaranje tog pogona a da potrebe za koksom Arcelor Mittal zadovoljava u koksari Lukavac“, navode Zeleni u današnjem saopštenju za javnost i dodaju: „Havarija u pogonu Čeličane baca svjetlo na sva dešavanja u Arcelor Mittalu. U oba slučaja glavni krivac je ljudski faktor, što je i za očekivati, jer zbog slanja radnika na čekanje jedan radnik istovremeno obavlja više radnih funkcija što neminovno dovodi do ekoloških katastrofa“.
Zeleni podsjećaju da je Evropska Unija nedavno odobrila 250 miliona eura našoj zemlji za oblast zaštite životne sredine. „Ovo je prilika da gradovi smješteni uz rijeku Bosnu apliciraju sa projektima za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Problem u našoj državi je da vlasti na svim nivoima nisu svjesne da će ovakvim odnosom prema okolišu, naš prijem u Evropsku Uniju odložiti za više desetljeća“, kaže se u saopštenju za javnost kojeg je potpisao predsjednik Općinske organizacije Zelenih BiH, prof. Akif Smajlović.
Podsjećamo...
Velika količina crne masne tekućine još ističe u korito rijeke Bosne na mjestu ispusta otpadnih voda iz industrijskih postrojenja, ispod brane u zeničkom naselju Kanal. Prepostavlja se da se radi o katranskim jedinjenjima, prerađevinama od nafte iz industrijskih ili termoenergetskih pogona, koja su vrlo štetna i toksična i izazivaju trovanje. „Posljedice su višestruke i već su vidljive: štetne materije su dovele do masovnog trovanja ribljeg fonda u ovom dijelu rijeke Bosne, zagađenje je vidljivo na tlu i osjetno u zraku“,- kazao je za RTV Zenica, Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite. Džanović je, kao dio uviđajnog tima, koji je sinoć kasno pokušavao pronaći izvor isticanja opasnih materija u rijeku Bosnu, istakao da postoje indicije da je incident proizveden namjerno, s obzirom da nije rijetkost da se slični događaji bilježe tokom dana vikenda, kad se pretpostavlja da inspekcijske i druge službe nadležne za ovu vrstu intervencija, ne rade.
Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sead Džanović i kantonalni vodoprivredni inspektor Nijaz Mačak, u pratnji dežurnog kantonalnog tužioca i inspektora kantonalnog MUP-a, vršili su do kasno uveče uviđaj, bezuspješno pokušavajući da pronađu izvor zagađivanja, kako bi se spriječilo dalje ispuštanje opasnih materija u rijeku Bosnu, te pronašla kompanija ili lice odgovorno za incident, obilazeći industrijska postrojenja u „ArcelorMittalu“, „Cimosu“, Rudnicima i drugim obližnjim kompanijama. Istraga je nastavljena i u nedjelju, a uzorci zagađene vode upućeni su na laboratorijska ispitivanja. O incidentu su obavješteni Agencija za zaštitu sliva rijeke Save, kao i Federalna uprava za inspekcijske poslove.
Pretpostavlja se da je u rijeku Bosnu do sad isteklo više od 30 hiljada kubnih metara zagađene vode, a problem je što kontaminacija rijeke traje već duže od 24 sata. Na licu mjesta danas su bili predstavnici zeničkih udruženja: Eko Forum i Akcija građana. Predsjednik Eko Foruma Hasan Kreho upozorio je ribare, koji su se zatekli na ovome mjestu, da ne smiju upotrebljavati ribu koju ulove, s obzirom da je ona zatrovana i da njeno konzumiranje može proizvesti teške zdravstvene posljedice.
Saopštenje za javnost "Eko Foruma" povodom ekološkog incidenta u naselju Kanal
Članovi zeničkih udruženja „Eko Forum“ i „Akcija građana“, u nedjelju, u više navrata boravili su na lokalitetu naselja Kanal, gdje je u subotu popodne primjećena velika količina crne masne tekućine i mrtve ribe u rijeci Bosni, na mjestu ispusta otpadnih voda iz industrijskih postrojenja, oko 200 metara nizvodno od brane. Primjećena tekućina je masna i crna, te po svom izgledu i mirisu podsjeća na katran i njemu slična jedinjenja, materijal koji se javlja kao nusproizvod industrijske ili proizvodnje iz termoenergentskih postrojenja, pa smatramo da je za ovaj ekološki incident odgovorna jedna od kompanija koje koriste ovaj odvodni kanal.
„Eko Forum“ Zenica ovim povodom izražava veliku zabrinutost zbog činjenice da je u rijeku Bosnu na ovome mjestu do sada isteklo više od 30 hiljada kubnih metara zagađene vode, kontaminacija rijeke traje već duže od 24 sata i izvjesno je da će se proširiti na susjedne općine.
Nadležna vodoprivredna inspekcija, Uprava civilne zaštite, dežurni kantonalni tužilac i inspektor MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, koji su vršili uviđaj do kasnih večernjih sati u noći sa subote na nedjelju, nisu uspjeli pronaći izvor zagađivanja rijeke Bosne, što je veoma zabrinjavajuće, a s obzirom da su se ovakvi incidenti i ranije bilježili tokom dana vikenda, da se naslutiti da se ni ovo nije desilo slučajno.
Apelujemo na nadležne inpekcijske, policijske i pravosudne organe da što prije utvrde ko je odgovoran za uništavanje ribljeg fonda i ispuštanje otrovne katranske tekućine u rijeku Bosnu, te da se primjereno sankcionišu krivci za ovaj ekološki incident.
Molimo stanovništvo da ne upotrebljava ribu ulovljenu na mjestu gdje je primjećena masna mrlja u rijeci Bosni, s obzirom da je riba zatrovana, a njeno konzumiranje može dovesti do posljedica štetnih za zdravlje.
Zahvaljujemo se nadležnim službama što su reagovale i došle na lice mjesta, odmah nakon dojave o ovom incidentu.
Dipl. ing. Hasan Kreho, predsjednik „Eko Foruma“ Zenica

ZenicaBlog12.08.2009
Biciklisti Evrope kroz Zenicu
"Eko Forum" Zenica domaćin je učesnicima Biciklističke ture “Osjeti toplotu!”, koja ove godine obilazi područje Balkana, u namjeri da promoviše stilove žovota najmanje štetne za životinu okolinu. 30-ak biciklista iz više evropskih zemalja danas popodne doputovaće u Zenicu, gdje će prenoćiti na terenima Zeničkih bazena i sutra nastaviti put prema Banjaluci i Zagrebu.
U Klubu 072, koji je i zvanično sjedište "Eko Foruma", biće održana projekcija filma o klimatskim promjenama, večeras s početkom u 19,00 sati.Sutra u podne "Eko Forum", u pratnji gostiju, zvanično će predati zahtjev Općini Zenica, koji se odnosi na korištenje nove mobilne stanice za mjerenje zagađenja u uslovima ponovnog rada Koksare u "ArcelorMittal-u" Zenica, odnosno predstaviti novu inicijativu ove nevladine organizacije u vezi sa unapređenjem stanja okoliša.

ZenicaBlog06.06.2009
Eko Forum u Gračanici

Članovi Udruženja građana “Eko forum” danas su povodom 5. juna - Svjetskog dana zaštite okoliša, na ulicama Zenice dijelili promotivni materijal.
Istim povodom za stanovnike naselja Gračanica, Vraca, Hece, Kanal i Pečuj, koja se nalaze neposredno uz pogone ArcelorMittal Zenica, priređena je i javna tribina pod nazivom “Zaštita okoliša kao uslov opstanka”.
Tom prilikom prisutnim je govorio Harun Drljević, predsjednik zeničkog “Eko foruma”, koji je ponovio da će ovo udruženje nastaviti da koristi sve metode kako bi osiguralo zdravu životnu sredinu.

bitno.ba14.05.2009
O našoj zagađenosti priča se u Luksemburgu

Na godišnjem skupu grupe Globalna akcija za ArcelorMittal (GAAM) u Luksemburgu govorilo se o problemima koje izaziva ta kompanija po okoliš diljem svijeta.

Između ostalog, izdana je brošura u kojoj se detaljno opisuje problem zagađenja i u našoj zemlji.

Kako izgubiti prijatelje

Brošura „ArcelorMittal: Polako prema nigdje - Pregled globalnog utjecaja čeličnih giganata na okoliš i društvo u 2008-2009“ opisuje situaciju u Zenici i Omarskoj te upozorava na katastrofalno ponašanje tog giganta prema okolišu.

- U Zenici je kompaniji trebalo tri i pol godine da unaprijedi samo Plan zaštite okoliša, a kamoli da ga i provede. Nakon ponovnog pokretanja proizvodnje čelika ArcelorMittalu je trebalo nekoliko mjeseci da počne mjeriti zagađenje zraka, piše u brošuri, u poglavlju slikovita naslova: Kako izgubiti prijatelje i udaljiti ljude: ArcelorMittal u Bosni i Hercegovini.

Napominje se kako je kompanija „omržena u oba bh entiteta“ te kako stanovnici godinama trpe zbog posljedica zagađenja.

Zagađena voda

- U Omarskoj lokalni stanovnici još uvijek trpe prašinu i zagađenje vode koju su uzrokovali postojeći ArcelorMittal rudnici željeza, a kompanija je počela s pripremama za otvaranje još jednog rudnika, čak i prije pribavljanja okolišne dozvole, upozoreno je u Luksemburgu.

Globalna akcija za ArcelorMittal je mreža nevladinih organizacija za zaštitu okoliša i društva iz cijelog svijeta koje rade na tome da pridobiju ArcelorMittal da ulaže u sprečavanje zagađenja i u zaštitu na radu u svojim čeličanama i rudnicima uglja i željeza.

Dišem Bosnu, dišem Hercegovinu

U svibnju 2008, grupe za zaštitu okoliša i društva iz zemalja od Južne Afrike do Kazahstana, koje su godinama uzalud pokušavale pojedinačno utjecati na poboljšanje u tvornicama i rudnicima AcelorMittala, odlučile su izložiti svoju zabrinutost na godišnjem skupu AcelorMittala u Luksemburgu. Planirali su iznijeti svoje primjedbe kompaniji, prvenstveno o utjecaju na okoliš te sigurnosti na radu i njihovom nezainteresiranošću za poboljšanjem situacije.

Eko-Pokret Omarska i Eko Forum iz Zenice organizacije su čiji su izvještaji i aktivnosti GAAM-u uvlike pokazali stvarno stanje zagađenja u našoj zemlji.

Podsjetimo, na katastrofalno stanje u Zenici željelo se upozoriti i tijekom utakmice između reprezentacija BiH i Belgije kada je pokrenuta kampanja 'Dišem Bosnu, dišem Hercegovinu'.


BH Dani17.04.2009
Trovanje - za uzbunu

"U Službi za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica pripremili su podatke o mjerenjima otrovnih materija u zraku na različitim lokacijama za narednu sjednicu Općinskog vijeća Zenice", potvrđeno je novinaru Dana. Mjerenja su izvršena pomoću automatskih stanica Općine Kakanj i sarajevskog preduzeća Dvokut pro d.o.o, jer Zenička općina nema adekvatnu opremu. Rezultati su pokazali da je zagađenje zraka u Zenici "mnogo veće nego što se moglo utvrditi pomoću do sada raspoložive opreme u Zenici".

Među dobijenim rezultatima izdvajaju se podaci o izloženosti stanovništva Tetova i time radnika ArcelorMittala benzolu u zraku. Benzol (benzen, C6H6) je poznati karcinogen, koji ovisno o dužini izlaganja radnika i stanovništva, može da bude uzrok leukemije i niza drugih teških oboljenja. Benzol se pojavljuje kao sporedni proizvod tokom proizvodnje koksa u integriranim željezarama i u zrak dospijeva u koksnom plinu.

Postoje veoma oštre državne regulacije u Evropskoj uniji za industrijsku proizvodnju koja proizvodi benzol kako bi se spriječilo njegovo izlučivanje u zrak, tlo i vodu. Prema preporukama Evropske unije od 1. januara 2010. više neće biti dozvoljeno ispuštanje benzola u atmosferu. U proteklih pet godina proizvođači su bili obavezni da smanjuju količinu za 1 mg/m3 godišnje. Tako je predviđeno smanjivanje za proteklih pet godina s dozvoljenih 5 mg/m3 prosjeka na godišnjem nivou na 0 posto početkom naredne godine.

S obzirom na to kako je izlaganje benzolu opasno, za analizu prisutnosti ovog otrova u zraku se uzimaju satni uzorci a ne dnevni prosjeci. Tako se razlikuju i moguće posljedice, u ovisnosti od kratkotrajnog udisanja do dugotrajne izloženosti. "U propisima Federacije BiH nije data granična vrijednost za benzol", naveo je Fahrudin Duran, član Komisije za praćenje stanja okoline u Općini Zenica.

Prema podacima iz mjerenja koje je izvršio Dvokut pro, u periodu od 13. do 23. februara ove godine, na lokaciji naselja Tetovo u blizini željezare ArcelorMittal, satni uzorci su se kretali u granicama od 0,78 do 143,40 mg/m3. Dnevni prosjeci koncentracija benzola su bili između 15,26 do 26,25 mg/m3. Dnevni prosjeci su u toku samo ove sedmice bili veći i do 5 puta od dozvoljene koncentracije na godišnjem nivou, dok su satni prosjeci bili i po 28 puta veći od dozvoljenih godišnjih prosjeka.

Duran je najavio da je spreman da opsežnije diskutira nalaze mjerenja, tek nakon rasprave na sjednici Vijeća. Vanja Ćurin, nadležni inženjer u sarajevskom preduzeću Dvokut pro nije bio dostupan za komentar zbog praznika.

U ovom slučaju je riječ samo o prisustvu benzola u zraku, dok analize tla i vode nisu još rađene. Trovanje benzolom ima tako ozbiljne posljedice da je, uz stalni monitoring, potrebno alarmirati stanovništvo i radnike signalom uzbune u slučaju ovako prekomjernih količina u zraku, ali se to nije nijednom desilo. Prag uzbune u Tetovu je tokom mjernog perioda prekoračen 18. februara i zbog trosatnih uzastopnih koncentracija SO2 viših od 500 mg/m3. Dnevni prosjek koncentracija lebdećih čestica prekoračen je u ovih sedam dana četiri puta, iako prema propisima FBiH, u toku cijele kalendarske godine ne smije biti prebačen više od sedam puta. (E. Hećimović)


BH Dani27.12.2005
Gdje je nestalo 15 miliona dolara?

Osim što je dobio na poklon 51 posto dionica zeničke željezare, Mittal Steel je, nakon preuzimanja 10. decembra 2004. godine, na računu ove kompanije našao još najmanje 15 miliona dolara! Taj novac je u proteklih godinu dana nestao, utopio se na računima Mittal Steela. Potom je Mittal unio na račune poklonjene kompanije 80 miliona dolara, ali u proteklih godinu dana taj novac nije investiran.

Sam Mittal nije koristio u Zenici svoj novac, nego je zatražio i dobio kredit Evropske banke za obnovu i razvoj za obrtni kapital zeničke željezare. Jedino su isplaćeni kuvajtski investitori (KCIC - Kuvajtska konsalting i investiciona kompanija) kojima je za 41 posto dionica zeničke željezare plaćeno 98 miliona dolara. Federalna vlada nema čak ni informacije o daljnjim planovima većinskog vlasnika, jer mjesecima nije održana sjednica Nadzornog odbora, u kome sada sjedi šest predstavnika Mittal Steela i jedan predstavnik Vlade Federacije BiH.

Kabinet i nadzor "Kao predstavnik Vlade Federacije BiH zatražio sam održavanje sjednice Nadzornog odbora kompanije Mittal Steel Zenica. Učinio sam to jer je posljednja sjednica održana u julu 2005. godine. Tada je dogovoreno da se do septembra pripremi plan za pokretanje integralne proizvodnje čelika u Mittal Steel Zenica. Već početkom oktobra sam upozorio na kašnjenje ove aktivnosti i na činjenicu da nije zakazana sjednica Nadzornog odbora. Sada su data dva termina za održavanje sjednice - oba u februaru 2006. i predstoji nam usaglašavanje", kaže prof. dr. Sabahudin Ekinović, član Nadzornog odbora Mittal Steel Zenica i rektor Univerziteta u Zenici.

Mittal Steel je ranije imao četiri predstavnika u Nadzornom odboru, KCIC dva, a Federalna vlada jednog člana. Na pitanje kako je postao član Nadzornog odbora, Sabahudin Ekinović odgovara da je imenovan na osnovu izbora na konkursu. "Nema nikakvog konflikta interesa", dodaje. Na primjedbu da postoji personalni konflikt interesa između njega, kao rektora Univerziteta, i federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića, kao profesora na Mašinskom fakultetu u Zenici, Ekinović tvrdi da to nije tačno: "Hadžipašić ne predaje otkako je postao premijer."

Na pitanje kako je onda Hadžipašić zadržao kabinet na ovom fakultetu, Ekinović kaže da je to njegovo pravo. Na dodatno insistiranje kako je stekao to pravo na kabinet ako ne predaje na fakultetu, Ekinović je odbio odgovoriti. "Povlačim sve što sam rekao", dodao je, tražeći da autorizira tekst. Ekinović i drugi imenovani zvaničnici Federalne vlade vjeruju da je od ključne važnosti vršiti pritisak na indijske vlasnike da ostvare planove o pokretanju integralne proizvodnje čelika u Zenici.

Nepoželjni novinar Osoba koja najbolje poznaje planove Mittal Steela za narednu godinu u zeničkoj željezari jeste nesumnjivo generalni direktor Seid Kapetanović. Nakon osam dana boravka u Londonu, Kapetanović se u ponedjeljak vratio na posao u direkciji zeničke željezare. Mittal Steel Zenica je sada dio kompanije Mittal Steel Company N.V. kao najvećeg i najglobalnijeg svjetskog proizvođača čelika. Na evropskom nivou, sjedište kompanije je u Rotterdamu, a na globalnom nivou u Londonu.

Prema ranije izraženim očekivanjima, upravo u Londonu je 16. decembra trebao da bude usvojen plan za proizvodnju i investicije tokom naredne godine. Novinar Dana je tražio razgovor sa gospodinom Kapetanovićem, interesirajući se za prvu godinu preuzimanja željezare od strane Mittal Steela. Neki od njegovih saradnika nisu smjeli ni da ga pitaju da li želi razgovarati za Dane?! Razlog je što su osobe koje su prethodne sedmice odvele novinara Dana do Paula Victora, tzv. tehničkog direktora koji predstavlja interese kompanije Mittal Steel u Zenici, trpjele posljedice.

Novinaru Dana ovaj put nije dozvoljen ulazak u direkciju Mittal Steela, dalje od portirnice, uz objašnjenje da "nema zakazan razgovor". Razgovor nije bilo moguće zakazati, jer niko ne želi razgovorati niti pak odgovoriti na poziv. Tako je i za Kapetanovića novinaru Dana rečeno da je "zauzet tokom cijele sedmice". Paul Victor kao COO (Chief operational officier) tokom ranijeg razgovora za Dane nije želio odgovoriti na pitanje o tome kako je u prvih godinu dana trošen novac najavljen kao investicija Mittal Steela.

Iznenađenje u New Yorku Novinar Dana je, uskraćen bilo kakvim odgovorom same kompanije ili predstavnika Federalne vlade, bio prinuđen da potraži izvještaje koje o svojoj kompaniji Mittal Steel predaje američkim vlastima. Otkriće je bilo više nego šokantno, jer je javnost višestruko lagana i od predstavnika Federalne vlade i Mittal Steela.

Dionicama Mittal Steela kao kompanije trguje sa na njujorškoj berzi pa je kompanija obavezna da predoči izvještaje o svom poslovanju Komisiji za trgovinu dionicama (United States Security Exchange). Prvo, Mittal Steel je još u svom godišnjem izvještaju za 2004. prijavio da je 100 posto vlasnik zeničke željezare. Naveo je da je kupio 51 posto dionica za 80 miliona dolara od Vlade Federacije i KCIC-a. Naveli su da preostalih 49 posto dionica od 31. decembra 2004. posjeduje KCIC, te da su istovremeno i Mittal Steel i KCIC pokazali interes za kupovinu odnosno prodaju preostalih dionica.

Prema ovom službenom izvještaju, KCIC je još 20. februara obavijestila Mittal Steel Company N.V. da joj prodaje 49 posto dionica zeničke željezare za 98 miliona dolara. Kompanija se takođe obavezala na ulaganje od 135 miliona dolara u narednih deset godina. Mittal je, nakon procjene vrijednosti zeničke željezare, prijavio da je na ovoj transakciji u Zenici zaradio 85 miliona dolara. Taj dobitak se u poslovnim knjigama izražava kao "negative goodwill" kako bi objasnio dobitak koji ima kupac kada prodavac prodaje vrijednosti ispod cijene.

Mittal Sttel Company N.V. je procijenila da zenička željezara vrijedi ukupno 344 miliona dolara, a da su njene obaveze 81 milion dolara. Stoga je prijavljena kupovina preduzeća vrijednog 263 miliona dolara za 178 miliona dolara. Razlika od 85 miliona dolara je objašnjena kao razlika između stvarne vrijednosti preduzeća i cijene koja je za njega plaćena, te kao posljedica kursnih razlika.

Ko je šta jamio Prema ovom izvještaju, Mittal Steel Company N.V. je već stopostotni vlasnik zeničke željezare i ona samo toleriše činjenicu da se Vlada Federacije BiH lažno predstavlja u javnosti kao suvlasnik sa 8 posto dionica. I tih preostalih 8 posto Kuvajćani su već prodali Mittalu, tako da Mittal sada samo toleriše činjenicu da se Vlada tako predstavlja, jer u ovoj kompaniji više nema državnog kapitala.

Drugi problem ovog izvještaja jeste tvrdnja prezentovana američkoj Security and exchange commision da je Mittal Steel prvo kupio 51 posto dionica zeničke željezare za 80 miliona dolara od Vlade Federacije i KCIC-a. Koliko je poznato u lokalnoj javnosti, nije bilo nikakve kupovine ni prodaje. Mittal Steel je uplatio 80 miliona dolara na račun zeničke željezare, a ne na račun Federalne vlade kao prodavca. Sama Federalna vlada je pozajmila 9 posto dionica od Kuvajćana i potom prenijela 51 posto dionica na Mittala.

U međuvremenu je 12. decembra 2005. objavljeno u Rotterdamu da je Mittal Steel kupio 41 posto dionica od KCIC-a za 98 miliona dolara. Ukoliko se tih 80 miliona dolara i dalje nalazi na računu kompanije Mittal Steel Zenica, zajedno sa najmanje 15 miliona dolara koje su ostale od kuvajtske investicije, kako to tvrde izvori Dana upoznati sa stanjem u ovoj kompaniji, onda je Mittal Steel zaradio poslovanjem sa Ahmetom Hadžipašićem, premijerom Vlade Federacije, najmanje 170 miliona dolara. Hadžipašić je, koliko je poznato u javnosti, za ovaj posao dobio godišnju nagradu grada Zenice, dok su eksperti koji su "prodavali" Željezaru, predvođeni bivšim ministrom Izetom Žigićem, dobili novčane nagrade iz federalnog budžeta.

 
Aktuelnosti |  O nama |  Iz medija |  Monitoring |  Posljedice zagađenja |  Dokumenti |  Foto galerije |  Želite pomoći? |  Kontakti |  Linkovi |  Video

Udruženje građana Eko-forum Zenica, Meokušnice 9, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina, Tel. (+387 32) 40 50 50, e-mail: info@ekoforumzenica.ba