Kvar na mjernoj opremi

Published by Eko Forum on

Poznato je da pandemiji koronavirusa pogoduju visoke koncentracije prašine (jer se virus prenosi i putem čestica prašine u zraku), a dugotrajna izloženost visokom zagađenju učinila je pluća i krvne sudove Zeničana osjetljivijim i podložnijim komplikacijama koje nastaju od posljedica zaraze virusom.

Podatak o koncentraciji prašine u zraku nije tačan

Građane Zenice danas je uznemirila informacija sa gradskog displeja koji pokazuje koncentracije prašine i sumpor dioksida. S obzirom da, posebno u vrijeme pandemije, nije dobro širiti paniku, tražili smo zvaničnu informaciju o tome.

Koncentracije prašine koje se prikazuju na displeju mjere se pomoću automatskog mjernog uređaja koji je smješten na krovu robne kuće Bosna, u centru grada. Mjerni uređaj sastoji se od pumpe koja zrak iz okoline pumpa preko filter-trake, koja se pomjera svaki sat, nakon čega se nataložena prašina mjeri u odnosu na “čistu” traku.

Kako je došlo do pucanja filter-trake, mjerni uređaj pokazao je lažno očitanje i broj 985 koji je prikazan na gradskom displeju nije stvarna koncentracija prašine.

Ovim putem apelujemo na nadležne da se što prije otklone prepreke za nesmetano održavanje ove mjerne opreme, a na zagađivače da maksimalno primjenjuju mjere zaštite okoliša i ispuštanje zagađujućih materija svedu na minimum.

Filter-traka u uređaju za automatsko mjerenje koncentracija prašine u zraku

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *