Otvoreni brownfield dan

Published by Eko Forum on

Događaj „Otvoreni brownfield dan: Od brownfielda do Poslovne zone Zenica 1“, bit će održan u srijedu, 15. maj 2024., od 11:00 sati u zgradi Zeničke razvojne agencije ZEDA, Poslovna zona Zenica 1, Zmaja od Bosne bb, Zenica.

Otvoreni brownfield dan dio je aktivnosti planiranih u okviru Projekta “Reindustrijalizacija po principu ‘braunfild je bolji od grinfilda’ – Brownfield is Better than Greenfield – ReInd-BBG”, koji finansira Evropska unija u okviru Interreg Dunavskog programa. Cilj Projekta je revitalizacija „brownfield“ lokacija, odnosno lokaliteta starih fabrika i napuštenih poslovnih prostora, kako bi se minimiziralo korištenje slobodnog zemljišta za izgradnju novih kapaciteta, što je suštinski prioritet za opštine i gradove u dunavskom regionu.

U Teritorijalnoj agendi 2030., na koju se Projekat oslanja, naglašena je važnost održivog razvoja u Evropi kroz osiguravanje uključive i održive budućnosti za sva mjesta i strateško prostorno planiranje, uz poziv na jačanje teritorijalne dimenzije sektorskih politika na svim nivoima upravljanja.

Otvoreni brownfield dan organizuje Eko forum Zenica, u saradnji sa Razvojnom agencijom ZEDA i projektnim partnerom, Gradom Zenica, s ciljem promocije mogućnosti daljeg razvoja i revitalizacije prostora Poslovne zone Zenica 1, u skladu s ciljevima Teritorijalne agende i Strategije razvoja Zeničko-dobojskog kantona 2021.-2027., koje podrazumijevaju osiguravanje resursno efikasnog i održivog ekonomskog razvoja, jačanje kompetencija i poduzetništva, unapređenje poslovne klime i
poduzetničke infrastrukture za pametan rast i zapošljavanje, kao i razvoj poslovne infrastrukture i usluga za podršku poslovanju subjekata na ovom području.

Eko forum Zenica, kao jedan od projektnih i demonstracijskih partnera u ovom projektu, želi otvoriti široku raspravu o razvojnim mogućnostima napuštenih industrijskih lokacija, uz fokus na prednosti naše industrijske prošlosti za unapređenje poslovne klime u skladu sa principom ‘smeđe je bolje od zelenog’. Želimo upoznati javnost sa potencijalnom lokacijom za urbanu intervenciju, saznati više o iskustvima uspješnih privrednih subjekata u pozitivnoj priči o razvoju Poslovne zone Zenica 1, povezati sve aktere u budućem razvoju naše ‘brownfield’ lokacije, te omogućiti učesnicima da kroz razmjenu ideja i sami učestvuju u njenom razvoju.

Opšti cilj Projekta ReInd-BBG je unapređenje institucionalnih kapaciteta za teritorijalno i makroregionalno upravljanje, s fokusom na reindustrijalizaciju po principu ‘smeće je bolje od zelenog’ kao ključnim teritorijalnim prioritetom za opštine i gradove dunavskog regiona. Primarna uloga Eko foruma u ovom projektu je podrška u promociji investicionih lokacija i privlačenju investitora. Pored toga, cilj nam je da svoje iskustvo i znanje u ovoj oblasti podijelimo sa drugim projektnim partnerima.


Agenda

Srijeda, 15. maj 2024., Zenička razvojna agencija ZEDA, Poslovna zona Zenica 1

11:00-11:10 Registracija učesnika
11:10-11:20 Brownfield je bolji od Greenfielda
(Sanja Stević, projektni menadžer)
11:20-11:30 Urbanistička transformacija browfielda, strateško prostorno planiranje
(dipl.ing.arh. Lejla Brljevac)
11:30-11:40 Poslovna zona Zenica 1 u industrijskoj tranziciji
(Senad Pašalić, direktor RA Zeda)
11:40-11:50 Prostorno planiranje sa stanovišta privrednog razvoja u Zenici
(Mladen Perić, Udruženje poslodavaca Zenica)
11:50-12:00 Brownfield zona Zenica, razvojni potencijali i izazovi
(Amra Mehmedić, pomoćnica Gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem)
12:00-12:30 Obilazak brownfield lokacije u Poslovnoj zoni Zenica 1
12:30-13:00 Pauza za kafu
13:00-14:00 Radionica: Potencijali i razvojne perspektive, želje i mogućnosti
14:00 Ručak


Za više informacija obratite se menadžerici projekta Sanji Stević <sanja@ekoforumzenica.ba>



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *