Otvoreni dan brownfielda: transformacija degradiranih površina za nove razvojne perspektive

Published by Eko Forum on

Otvoreni dan brownfielda održan je u srijedu u prostorijama Zeničke razvojne agencije ZEDA. Bila je to prilika da posjetioci obiđu brownfielde na prostoru Poslovne zone Zenica 1 i saznaju više o prednostima trasformacije napuštenih industrijskih pogona u nove, moderne i aktivne centre privrednog razvoja lokalnih zajednica.

Predstavnici privrednih subjekata, urbanisti, studenti i razvojni eksperti mogli su iz prve ruke saznati više o perspektivama slobodnog zeničkog brownfielda – preostalih 20-ak hiljada kvadratnih metara još neprivatizovanog prostora Poslovne zone Zenica 1.

Panelisti su bili Sanja Stević, menadžerica Projekta iz Eko foruma, dipl.ing.arh. Lejla Brljevac, načelnica Službe za urbanizam, Aida Pašalić-Uzunović, ekspertica iz Agencije ZEDA, Mladen Perić, predsjednik Udruženja poslodavaca Grada Zenice i Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem.

Otvoreni dan brownfielda „Od brownfielda do Poslovne zone Zenica 1“ priredio je Eko forum u okviru Projekta Reindustrijalizacija po principu ‘brownfield je bolji od greenfielda’ – Brownfield is Better than Greenfield – ReInd-BBG”, koji finansira Evropska unija u okviru Interreg programa za Dunavsku regiju i u kojem Eko forum, kao jedan od 16 projektnih i šest demonstracijskih partnera iz ukupno 8 zemalja, ima zadatak da doprinese ukupnom smanjenju socio-ekonomske i administrativne fragmentacije u prostornoj, ekonomskoj i životnoj sredini u opštinama i gradovima širom dunavske regije, kroz teritorijalne demonstracije poželjnih transformacijskih procesa.

Projektni partneri, svaki sa svoje strane i u okviru svojih ekspertiza i kapaciteta, čine napore na uspostavljanju održive industrijske i privredne aktivnosti na šest pilot lokacija.

Brownfield je bolji od Greenfielda

Revitalizacijom postojećih brownfielda ili aktiviranjem degradiranih zemljišnih ili vodenih površina za industrijske ili proizvodno orijentisane svrhe smanjuje se pritisak na biodiverzitet i izgradnja novih industrijskih zona u greenfieldima, prostorima netaknutim aktivnošću privrede. Ovim pristupom nastoji se izbjeći korištenje novih prostora ili zatvaranje zemljišta i dalji gubitak biodiverziteta.

Revitalizacija degradiranog područja kroz reindustrijalizaciju ne samo da čuva greenfielde, već je i prilika za lokalne zajednice da privuku nove investicije i poslove i time podstaknu svoj ekonomski i društveni prosperitet.

Kao punopravni partneri u ovom projektu učestvuje 6 opština i gradova: Hrastnik, Zenica, Sombor, Rešica, Vraca i Nikšić, koji se suočavaju sa sličnim izazovima i ambicijama, s obzirom na veoma slične okolnosti njihovog razvoja i tranzicije. Te opštine i gradovi imaće direktnu korist od projekta tako što će dobiti podršku (praktičnu i stratešku) u osmišljavanju i implementaciji projekata reindustrijalizacije u svojoj zajednici prema principu „smeđe je bolje od zelenog“, te integraciji novih prioriteta u svoje teritorijalne i razvojne strategije.

Nužnost revitalizacije brownfielda je naglašena nizom evropskih direktiva i strategija, prvenstveno Teritorijalnom agendom 2030. koja zagovara “smanjenje potrošnje zemljišta” i „izgradnju snažnih i održivih lokalnih ekonomija”, a u našem slučaju i Strategijom razvoja Zeničko-dobojskog kantona 2021.-2027., te novom Strategijom razvoja Grada Zenice.

Poslovna zona Zenica 1 primjer je uspješno transponovanih propisa Evropske unije i zemalja Dunavske regije kada je u pitanju njihova teritorijalna, razvojna i ekološka komponenta.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *