Izazov za ArcelorMittal u pet zemalja za čistu, pravednu i održivu proizvodnju čelika

Published by Eko Forum on

Do ceremonije otvaranja Olimpijskih igara ostalo je samo nekoliko dana. Zvanični sponzor Olimpijskih igara ArcelorMittal koji je napravio baklju i čelične olimpijske krugove sa “niskom emisijom ugljika”, suočava se sa izazovom bez presedana da prevaziđe reklamne trikove i postane pravi lider dekarbonizacije industrije i poštovanju ljudskih prava.

U pet zemalja, zaštitnici okoliša, zagovaračke grupe i zajednice izazivaju ArcelorMittal da učini svoju prljavu proizvodnju čišćom u nizu akcija ispred fabrika u Španiji, Francuskoj i Bosni i Hercegovini, a direktno se obraćaju vlasnicima korporacije u Luksemburgu i Velikoj Britaniji (1).

Globalna akcija aktivista poziva kompaniju da bude “pravi lider koji štiti ljude i planetu” preduzimanjem niza hitnih akcija: investicija u modernu tehnologiju kontrole zagađenja u svim svojim postrojenjima; isplate kompenzacije poljoprivrednicima i zajednicama koji su izgubili sredstva za život zbog rudnika željezne rude; i konačne odluke o dekarbonizaciji proizvodnje čelika sa zelenim vodikom kako bi se odlučno prešlo na čelik s gotovo nultom emisijom.

U Luksemburgu, aktivisti su organizovali projekciju slogana “pravi šampioni odustaju od uglja” na zgradi budućeg globalnog korporativnog sjedišta ArcelorMittala, skrećući pažnju na udvostručavanje proizvodnje bazirane na uglju izvan Evrope. U Londonu, gdje žive osnivači i većinski vlasnici korporacije, milijarderi Lakshmi i Aditja Mittal, 30 članova Londonskog klimatskog hora pjevalo im je klimatske pjesme ispred čelične konstrukcije “ArcelorOrbit” sa koju je ova kompanija postavila za Olimpijske igre 2012., pozivajući ih da pokažu istinsko vodstvo podsticanjem odlučnije akcije za klimu i ljudska prava.

Porodica Mittal posjeduje preko 42% korporacije na berzi, koja je velikodušno dala 11 milijardi dolara dioničarima u posljednje tri godine u vidu otkupa dionica i dividendi. U istom periodu, investirala je samo jednu trećinu od planiranih 1,5 milijardi dolara za dekarbonizaciju. Od ovih 11 milijardi dolara dioničarima, sama porodica Mittal zaradila je skoro 2,3 milijarde dolara (2).

“Klimatski hor pjeva poruku porodici Mittal u njihovom gradu Londonu, jer oni imaju ogromnu kontrolu globalnog poslovanja korporacije. Da li ArcelorMittal zaista smanjuje zagađenje, nije samo pitanje tehnologije, već i novca i liderstva. To su njihove vrijednosti i njihov novac, tako da pozivamo porodicu Mittal da se pokaže.” rekla je Caroline Ashley, izvršna direktorica organizacije Steelwatch.

“ArcelorMittal koristi svoje olimpijsko sponzorstvo da stvori imidž da je zelena i odgovorna kompanija. Iako ljubazno odgovara na naša pisma i upite, nije suštinski promijenila nijednu svoju poziciju. Pozdravljamo deklarativnu posvećenost ArcelorMittala dijalogu, ali mi želimo vidjeti konkretnu akciju,” rekao je Pascal Husting, glasnogovornik kampanje “Shiny Claims, Dirty Flames”. “Tokom kampanje otkrili smo brojne nepravilnosti, od zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini, upotrebe ruskog uglja u Indiji do navodne prevare u EU šemi za trgovinu karbonskim emisijama, što upućuje da kompanija u svom poslovanju isključivo nastoji maksimizirati profit. Dakle, da je proizvodnja čelika olimpijska disciplina, ne bismo ArcelorMittalu dodijelili medalju.”

“Ovo je prvi put da su se grupe aktivista iz više zemalja udružile kako bi zajedno izazvale proizvođača čelika da se konkretnije bavi klimatskim promjenama i ljudskim pravima. Lokalne grupe više nisu izolovane u svojim borbama, i sad kad kompanija sluša naše zahtjeve, mi još uvijek čekamo da počne i djelovati”, rekao je John Brownell, glasnogovornik “Fair Steel Coalition” i direktor organizacije Green Advocates u Liberiji.


  1. Koalicija za pravedni čelik koja stoji iza kampanje “Shiny Claims, Dirty Flames” izaziva ArcelorMittal da odmah preduzme mjere kako bi pokazao da je ozbiljan u pogledu zaštite ljudi i planete:
    • U Londonu, gdje milijarderi iz porodice Mittal žive u svojim vilama, pozivamo ih kao vođe i vlasnike da ispune svoja sjajna obećanja i zapravo daju prednost ljudima i planeti nad profitom.
    • U Luksemburgu: ispred nadolazećeg globalnog sjedišta ArcelorMittala, zahtijevamo prekid proizvodnje čelika na bazi uglja, s planovima tranzicije za svaku lokaciju u predstojećem Izvještaju o klimatskim akcijama
    • U Bosni i Hercegovini: demonstranti su se pridružili Eko Forumu Zenica pozivajući kompaniju da zaustavi dvostruke standarde u Evropi, provede mjere za kontrolu zagađenja u Zenici, uključujući i revitalizaciju deponija industrijskog otpada, ugradnju filtera i tretman otpadnih voda.
    • U Španiji: demonstranti su se pridružili organizaciji Ecologistas en Accion u pozivu kompaniji da objavi konačnu investicionu odluku za tvornicu zelenog vodonika DRI u Gijonu i da ne odustaje od obaveza preuzetih u vezi sa korištenjem subvencija za dekarbonizaciju u Evropi.
    • U Francuskoj: demonstranti su se pridružili FNE PACA pozivajući kompaniju da se pridržava ekoloških propisa u vezi sa zagađenjem koje emituje tvornica Fos-sur-Mer
  2. Između 2021. i 2023. ArcelorMittal isplatio je 11 milijardi dolara dioničarima putem otkupa dionica i dividendi. To je 22 puta više nego što je potrošio na dekarbonizaciju, na koju je utrošio samo 500 miliona dolara. Od 11 milijardi dolara, članovi porodice Mittal uzeli su blizu 2,3 milijarde dolara (na osnovu 62.106.162 prodate dionice za 1,9 milijardi dolara plus 374 miliona dolara dividendi, uz pretpostavku da je EUR:USD 0,84). https://corporate.arcelormittal.com/investors/corporate-governance/share-transactions-by-management i https://corporate.arcelormittal.com/investors/equity-investors/share-buyback-program/share-buyback- program-2021 .
  3. Novi brifing o nedavnim ArcelorMittal skandalima i nazadovanju: nema medalje za ArcelorMittal : https://drive.google.com/file/d/1uEeu0Bqe4ychj2mEshi1FmlEWnHqTDTq/view
  4. Koalicija za pravedni čelik dokumentovala je slučajeve otimanja zemlje, uništavanja ekosistema, gubitka sredstava za život i ozbiljnih zdravstvenih problema, kao i šutnju ArcelorMittala o prisilnim nestancima oko svojih rudnika i željezara u Meksiku, Liberiji i Južnoj Africi, u novom izvještaju: Realna cijena čelika https://edlc.org/wp-content/uploads/2024/04/The-Real-Cost-of-Steel.pdf 
  5. SteelWatch Arcelormittal Corporate Climate Assessment 2024: https://steelwatch.org/reports/arcelormittal-corporate-climate-assessment-2024/
    ArcelorMittal je odgovoran za istu količinu emisija kao i Belgija. U najnovijem Integrisanom godišnjem pregledu kompanije, objavljenom u aprilu 2024. godine, stoji: “Cijenimo posao koji je SBTi uradio na modeliranju putanje od 1,5°C za čelik. Nakon mnogo diskusija i razmatranja, zaključili smo da u nedostatku odgovarajuće globalne politike, nismo u poziciji da u ovom trenutku kredibilno postavimo naučno zasnovanu usklađenu grupu. ” (naglasak dodat). https://corporate.arcelormittal.com/media/press-releases/arcelormittal-publishes-its-2023-integrated-annual-review
  6. Shiny Claims, Dirty Flames (https://shiny.claims) je kampanja koju organizira alijansa različitih organizacija, uz podršku Fair Steel Coalition, a čiji je domaćin SteelWatch, pozivajući ArcelorMittal da:
    • Poštuje ljudska prava, djelima, a ne samo riječima;
    • Prestane davati prazna obećanja i bude pravi klimatski šampion;
    • Investira u buduća unapređenja vaše kompanije, a ne u bogaćenje dioničara;
    • Stavi radnike, zajednice i okoliš na prvo mjesto;
    • Zaustavi prljave trikove: bude odgovoran i transparentan.
  7. Partneri uključeni u Međunarodni dan akcije su:
  8. Organizatori Međunarodnog dana akcije odaju počast preminulom Samsonu Mokoeni, koji je dirljivo govorio o uticaju zagađenja ArcelroMittala u Južnoj Africi na početku kampanje Shiny Claims. Samson i Vaal Environmental Justice Alliance u Južnoj Africi, koju je on koordinirao, bili su voljni da učestvuju u ovom danu akcije. Samson je tragično preminuo 28. juna 2024.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *